skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Spomenik padlim v 1. svetovni vojni v Stražišču pri Kranju

Vurnikov opus obsega tudi spomenike padlim vojakov v 1. svetovni vojni. V letih 1922–1928 so v Bohinjski Beli, Trbovljah, Črnučah pri Ljubljani, Srednji vasi v Bohinju in v Stražišču pri Kranju postavili spomenike po Vurnikovih načrtih. V oblikovanju spomenikov lahko razberemo Vurnikov odnos do ustvarjanja, ki se nikoli ne ponavlja, vedno kljub poznavanju umetniških in arhitekturnih tokov po svetu, kljub nekim slogovnim odločitvam, išče samosvoj izraz, saj brez tega, kot pravi v svojih zapiskih, delo nima posebne vrednosti.

Spomenik v Stražišču je nastal leta 1928 v sodelovanju s Francetom Kraljem. Je najbolj nenavaden v tej seriji. Podstavek ima niše, kar asociira na kripto. Streha spomenika z napisi je neobičajno široka in ima, še bolj nenavadno, polreliefno izdelan spodnji del. Dušan Blaganje svojo študijo spomenika zaključuje z mislijo, da je »važna celota, ne del, pa četudi je celota v tem primeru iluzija – iluzija virtualnega prostora svetišča z oltarjem, posvečenega padlim, ki jim je spomenik postavljen.« (Dušan Blaganje: Ivan Vurnik: 1884–1971: slovenski arhitekt, Ljubljana 1994, str. 29)

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Petra Puhar Kejžar

Password

Gorenjska, ARHITEKTURA, OBLIKOVANJE, ARHITEKTI, rodbina Vurnik, Vurnik, Ivan, Kranj, URBANIZEM, Stražišče pri Kranju, SPOMENIKI, 1. svetovna vojna

Data di pubblicazione

09.12.2019 19:03

Ultima modifica

09.12.2019 18:01

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam