skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Neumoren samouk in učitelj

Bil je izjemno željan znanja, zato se je stalno izobraževal in dopolnjeval podedovano knjižnico (nad 700 enot gradiva zdaj hrani SAZU v Ljubljani). Večkrat je v želji po proučevanju potoval v evropske prestolnice umetnosti, v München, Nürnberg, Prago, na Dunaj, v Rim, Firence, Padovo in Benetke. Postal je odličen poznavalec umetniških slogov in sakralne umetnosti. Čeprav ni bil deležen akademske izobrazbe, je napredoval v vrhunskega mojstra rezbarja, kiparja ter oblikovalca notranje opreme cerkva. Največje priznanje v strokovnem smislu je doživel leta 1904, ko je bil imenovan za konservatorja Centralne komisije za varstvo spomenikov na Dunaju. Zaslovel je tudi kot eden najboljših učiteljev podobarstva, tako da lahko njegovo delavnico in zasebno obrtno šolo uvrstimo med najboljše pri nas in primerljive z evropskimi. Med leti 1907–1911 je poučeval risanje tudi na javni obrtni šoli v Radovljici. Med njegovimi učenci so nekateri postali dobri kiparji, med njimi je izstopal Jožef Pavlin, ki je po Vurnikovi smrti celo prevzel vodenje delavnice.

Per saperne di più

Janez Vurnik mlajši je bil tudi stanovsko in družbeno dejaven. Tako kot oče je bil član stanovskega društva Wiener Bauhütte, od leta 1894 dalje pa član odbora Društva za krščansko umetnost v Ljubljani. Prizadeval si je za kakovostno umetniško produkcijo in za ozaveščanje in izobraževanje o pomenu umetnosti za narod in njegovo kulturno dediščino.

Leta 1874 je v Vestniku zapisal:  ”Gotova resnica je, da se imamo mi Slovenci še veliko učiti, bodi-si že kmetski prostak, al pa odlični nadzornik sebi izročenih, se ve da vsak v svojem poklici… Pa kako, ali smo kedaj vedeli, in ali pa še vemo ceniti moč tistega duha, ki nam je te krasne stavbe stavil, ki je v najmanjšo upravo vedel izliti izraz visoke popolnosti, naj si že bode v tehničnem ali v umetnijskem oziru? … Častimo tudi to, kar so drugi narodi velikega in krasnega za oblaženje človeškega duha izvedli, potem bodemo tudi mi vvrstnjeni med izvedene in omikane narode…” (Vestnik, 15.2.1874, str. 13)

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Petra Puhar Kejžar

Password

Gorenjska, ARHITEKTURA, OBLIKOVANJE, KIPARJI, KIPARSTVO, SPOMENIKI, podobarstvo, Radovljica, rodbina Vurnik, Vurnik, Janez mlajši

Data di pubblicazione

09.12.2019 19:03

Ultima modifica

09.12.2019 17:49

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam