skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Spomenika v Kranju in Preddvoru

Janez Vurnik starejši se je leta 1869 rodoljubno odzval vabilu Kranjske čitalnice, ki je po pogrebu pesnika Simona Jenka javnost pozivala, da se pesniku postavi nagrobni spomenik. Vurnik je kamniti nagrobnik izdelal brezplačno.

Pri oblikovanju spomenika Simonu Jenku se je Janez Vurnik starejši najbrž zgledoval pri nagrobnikih, kakršen je bil postavljen Francetu Prešernu. Značilna je oblika, podobna znamenju, z razširjenim zgornjim delom. Kamen je bogato izrezljan, na njem pa je lira kot pogost simbol pesniškega navdiha in kitica iz Jenkove pesmi. Jenkov reliefni portret je izdelal sin Janez  Vurnik mlajši.

Odkritje spomenika je bilo 28. septembra 1873. Novice so Vurnikovo delo pri Jenkovem nagrobnem spomeniku, ”v kterega je vrezana tudi podoba Jenkova”, ocenile kot ”jako izvrstno”, o Vurniku pa so pisale kot o našem slovečem umetniku… (Damir Globočnik: Spominska obeležja Simonu Jenku, Kronika: časopis za slovensko krajevno zgodovino, št. 2, 2005)

»Takšen tip nagrobnika je združeval reprezentativne lastnosti portreta in spomenika, torej intimne kvalitete in javni značaj, in tako postal idealni medij za samopoveličevanje našega meščanstva tistega časa. Na isti način se je potrjevala tudi slovenska narodno zavedna katoliška duhovščina« (Sonja Žitko: Historizem v kiparstvu 19. stoletja na Slovenskem, 1989, str. 32) Tako je v podobni maniri nastal tudi nagrobni spomenik domoljubu, duhovniku, piscu, učitelju in poslancu kmečkih občin v deželnem zboru Lovru Pintarju v Preddvoru. Tudi zanj je portretni medaljon izdelal sin Janez Vurnik.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Petra Puhar Kejžar

Password

Kranj, Gorenjska, ARHITEKTURA, OBLIKOVANJE, SPOMENIKI, Jenko, Simon, rodbina Vurnik, Pintar, Lovro, Vurnik, Janez starejši

Data di pubblicazione

09.12.2019 19:03

Ultima modifica

09.12.2019 17:45

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam