skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Geografski oris Ribniške doline

Ribniška dolina se enkrat tu, enkrat tam dviguje kvišku z malimi hribčki ali velikimi gorami, na katerih so velike divjine, druge krati pa se povsem zravna. Groß-Reiffnizer Berg, Velika gora pri Ribnici, pa sploh ne spada med manjše, zlasti ker se ozira daleč naokoli in ima tudi veliko divjine. Groß-Reifnizer Wald, (Uelike ribenske vvorst), Veliki ribniški boršt, stoji na Veliki gori pri Ribnici.

S svojimi smrekami in bukvami zaseda veliki prostor. Po njegovih na daleč segajočih divjinah se sprehajajo medvedje, jeleni, srne in divji prašiči, po njem se spreletavajo mali petelini in druga divja perjad. Kot pravijo ljudje, naj bi tudi v tem gozdu bilo skrito jezero, na kar se bomo spet spomnili v XLVII. poglavju. Jasselneza, Jasnica, ki je blizu Ribnice, nosi enakomerno lovsko suknjo, namreč bukov gozd, malo pomešan z drugimi drevesi. Po gozdu Schernauez, Žrnovec, ki raste blizu Ribnice v hribovju in sestoji iz bukev in smrek, se sprehajajo medvedi in srne. Schernauez blizu Ribnice se prav tako precej visoko dviga nad svojo dolino.

Per saperne di più

Zemlja je precej rodovitna, ima pa tudi veliko voda, ki izginjajo v zemljo. Reiffniz (Ribenska uoda), Ribnica, izvira iz visokih hribov pri Ribnici in teče naprej približno pol milje, dokler ne pride do jame v zemlji, v katero se spusti. Velika škoda je, da ji ni danih za njen tok več milj, ker je vse hvale vredna voda, v kateri so najčudovitejše ribe. Namreč nenavadno velike ščuke z desetimi ali celo dvajsetimi funti teže, odlično dobri in veliki liniji, veliki kleni in štiri vrste postrvi. Prvič so to skoraj črne postrvi s črnimi pikami, nato lepe bele postrvi (kot so sulci), posute z rdečimi in črnimi pikicami, potem, tretjič, majhne, navadne postrvi in četrtič zelo velike in lepe zlatovščice. Toda te zadnje je najti samo pri vrhu, pri izviru, kajti na dan prihajajo iz gore. Rakitenschezeza, Rakitnica, se poraja iz močvirnate, ravne in ploske zemlje nedaleč od Ribnice; in pri svojem izviru nemudoma oblikuje majhno jezero ali mlako; toda kmalu potem, ko se je tako napihovala, mora postati ponižna, in ko je pretekla četrt milje, izgine v zemljo. Ta voda poganja zelo veliko mlinov, čeprav, kot smo rekli, ne teče dlje kot četrt milje. Ob deževnem vremenu zelo visoko naraste, prekrije vse mline in stoji kot jezero. Toda v nasprotju z navadami drugih voda ni ugodna niti za ribe niti za rake in ne trpi niti enih niti drugih. Kakor hitro kdo da ribo ali raka v to vodo, takoj pogine. Tako tu pregovor »Raka so dali v vodo« izgubi svoj pravi pomen. Pa vendar (in temu se gre res čuditi) ta voda ni nezdrava, temveč zelo dobra za pitje in kuho, sicer pa prebivalci iz okolice ne uporabljajo nobene druge vode razen te. Feistriz (Bisterza), Bistrica, izvira nad trgom Ribnica, potem teče skozenj, toda samo četrt milje pod njim se spet skrije v zemljo. Pa vendar ni revna, kar se tiče rib, temveč ima dobre linje, klene in koreseljčke, pa tudi odlične rake. V tej dolini uspeva izredno veliko mavrahov.

Vasi in obrti v Ribniški dolini

Velikih in majhnih vasi je tu mogočno veliko; med njihovimi prebivalci pa je veliko lončarjev in izdelovalcev ret, obročev, skled, krožnikov, škafov, mentrg in še vseh mogočih drugih posod iz lesa, pa strugarjev in mizarjev, ki vozijo in prodajajo svoje izdelke tako doma po deželi kot tudi v tujini. Razen tega nosijo za prodajo v zelo oddaljene dežele tudi izredno veliko polhovih kožic. 

 • Bukauza, Bukovica, leži v bližini Ribnice. Njeni prebivalci se večinoma preživljajo z izdelovanjem lesene posode, na primer škafov, lončkov, velikih in malih mentrg, žlic, čebric za mast, krožnikov, skled, škatel, ret, obodov za sita in podobnih predmetov iz lesa, ki jih nosijo po vsej deželi.
 • Daneh, Dane, so blizu Ribnice in njihovi prebivalci se preživljajo z enakim ročnim delom kot prebivalci Bukovice.
 • Doleynauas, Dolenja vas, ni veliko oddaljena od Ribnice in je prav mogočna vas, ki ima več kot osemdeset hiš, prebivalci so večina lončarji.
 • Goreinauas, Gorenja vas, nima daleč do Ribnice. Prebivalci opravljajo podobno delo in rokodelstvo kot prebivalci Bukovice.
 • Goritschauas, Goriča vas, se zelo bliža Ribnici, njeni prebivalci so večinoma lončarji.
 • Heruatscha, Hrovača, je blizu Ribnice, večinoma tod živijo lončarji.
 • Juriauza, Jurjevica, ki leži v Ribniški dolini, se preživlja na isti način kot Bukovica.
 • Nagore, Na Gori, na Ribniškem, živi od istega dela kot Bukovica; ima pa tudi dobro, ravno in lepo obdelovalno polje.
 • Nemskauas, Nemška vas, leži v Ribniški dolini, tam stanuje tudi veliko lončarjev.
 • Otauezach, Otavice, ležijo v Ribniški dolini in tam domuje veliko lončarjev.
 • Pergoriza, Prigorica, leži tudi v Ribniški dolini, tam domuje veliko lončarjev.
 • Sajauiz, Sajevec, v Ribniški dolini ima tak način življenja kot Bukovica.
 • Samosteze, Zamostec, ki je tudi v Ribniški dolini, se preživlja prav tako kot omenjena Bukovica.
 • Sigmarze, Žimarice, pa nedaleč od Ribnice in se preživljajo kot Bukovica.
 • Ukotto, Kot, ki leži v Ribniški dolini, živi tako kot Bukovica.
 • Uraunech, Ravne,  v Ribniški dolini se preživljajo z enakim delom kot Bukovica.
 • Usadersche, Sodražica, ki je tudi v Ribniški dolini, se preživlja prav tako in z istimi sredstvi kot tolikokrat primerjana Bukovica.
 • Ususie, Sušje, ki je tudi naseljeno v Ribniški dolini, je glede dela podobno prejšnjemu.

[Podoba Ribniške doline se je do danes že močno spremenila. Valvasor navaja, da je samo v Dolenji vasi bilo nekoč preko 80 družin, ki so se preživljale z lončarstvom. S to obrtjo se danes ukvarjajo le še štiri družine. Močno se je zmanjšalo tudi število obrtnikov s suho robo. V nasprotju z Valvasorjevim zapisom je goba mavrah (užitni smrček) zaradi načrtne izsušitve močvirnatih travnikov postala v Ribniški dolini že prava redkost. Prav tako v reki Ribnici zaradi pretiranega ulova rib ter regulacije reke danes ne živi več ščuka. Kljub temu pa je ribičem uspelo v potok Rakitnica vložiti postrv.]

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Domen Češarek

Contatti

Domen Češarek

Password

GEOGRAFIJA, GEOGRAFSKA IMENA, GEOGRAFSKA ODKRITJA, ZEMLJEVIDI, Ribnica na Dolenjskem

Data di pubblicazione

20.03.2017 07:07

Ultima modifica

20.03.2017 10:45

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam