skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Osnovna šola dr. Pavla Lunačke je tudi galerija, v kateri je postavljeno pet stalnih razstav:

Per saperne di più

1. Slovenske slikanice za otroke sveta

Razstava je edina takšne vrste v slovenskem prostoru in je nastala na pobudo pisateljice Kristine Brenk. Ob odprtju razstave 5. 2. 1994 je vsebovala 43 slikanic (danes 530). Največ del v zbirki je delo ilustratorke Lile Prap. Avtor razstave je prof. Jože Zupan.

2. Izvirne ilustracije mladinskih del

Osnova za odprtje razstave, ki so jo otvorili ob dneve šole 2. 4. 1994, je bila 40 podarjenih ilustracij. 17. 9. 2010 je bila otvoritev na novo postavljene zbirke v novih prostorih šole. V zbirki je 480 izvirnih ilustracij, 50 grafičnih listov in 60 ostalih slik, ki so delo več kot 60-ih avtorjev. Avtor razstave je prof. Jože Zupan.

3. Rastoča knjiga OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert

Otvoritev Rastoče knjige je bila ob 30-letnici poimenovanja šole po dr. Pavlu Lunačku v aprilu 2013. Prva vitrina je namenjena dr. Pavlu Lunačku, v drugi pa so pomembna dela, ki jih je izdala šola. V naslednjih vitrinah so prikazani uspehi učencev pri različnih dejavnostih. Razstoča knjiga je dobila tudi svoj simbol: drevo, ki širi veje z vrednotami. V duplu ima svoj kotiček deklica s knjigo, ki simbolizira znanje, uspeh, človekovo rast.

4. Rastoča knjiga Občine Šentrupert

Rastoča knjiga povezuje ljudi zelo različnih poklicev in interesov doma in po svetu. POudarja pomen knjige, kulture in znanja, ki so vodilo človekovega razvoja. Njen namen je izpostaviti ljudi, ki so naredili nekaj dobrega in s svojim delom in zavzetostjo ustvarili sled. Ob otvoritvi razstave leta 2010 je bilo vanjo vključeno 32 imen, danes pa vsebuje že blizu 50 pomembnih osebnosti, ki so zaznamovale Šentrupert.

5. Rastoča knjiga svetovne mladinske književnosti

Razstava vsebuje najbolj priljubljena dela slovenske mladinske književnosti, priznana dela iz svetovne mladinske književnosti ter dela slovenskih avtorjev, prevedenih v tuje jezike. Pomembno mesto v zbirki imajo izdaje Levstikovega Martina Krpana in Jurčičeve Kozlovske sodbe v Višnji Gori. Največja dragocenost je izvod Pike Nogavičke, ki je izšel v Stockholmu leta 1945, darilo Marjana Marinška, zbiratelja del Astrid Lindgren.

 

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Patricija Tratar

Data di pubblicazione

01.04.2019 04:50

Ultima modifica

25.02.2019 15:19

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam