skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Raziskovalni in pedagoško delo

Po obrambi doktorske disertacije je nadaljevala z raziskavami polisaharidov do leta 1933, rezultati njenega raziskovalnega dela pa so bili objavljeni v članku Studien über Pflanzenkolloide. 41, Zur Kenntnis des Isolichenins. 

Per saperne di più

Po drugi svetovni vojni je nadaljevala s to raziskavo, na osnovi pričakovanega sodelovanja znanstvenih sredin in gospodarstva pa je po naročilu Glavne direkcije za živilsko industrijo opravila sledeče raziskovalne naloge: izolacija teobromina iz luščin kakava, izolacija kofeina iz kave, priprava ergosterola in vitamina D iz kvasa, priprava vitamina E iz kalčkov koruze. Sodelovanje pa je potekalo tudi neposredno, z barvilno industrijo na osnovi dogovora z Znanstvenim zavodom za industrijska raziskovanja.70 Proučevala je polisaharide, se ukvarjala s sintezo in analizo barvil ter z raziskavami izolacije in analize naravnih fiziološko učinkovitih snovi, posebej alkaloidov iz zdravilnih rastlin. Z Aleksandro Kornhauser sta raziskovali ržene rožičke ter s tem oblikovali izhodišče za farmacevtsko proizvodnjo alkaloidov iz teh rožičkov.71

Iz spominov njenih učencev in študentov izhaja neizmerno spoštovanje do Marije kot raziskovalke, pedagoške mentorice in osebnosti. Brez pretiravanja lahko rečemo, da je vplivala na vzgojo slovenskih kemikov po drugi svetovni vojni. Bila je mentorica 161 diplomantom in 15 doktorandom.72 In na vzgojo mladega strokovnega kadra je bila izjemno ponosna.73 Širše pa je vplivala na reformiranje pouka kemije na srednjih šolah. Z vztrajnostjo in doslednostjo je naredila uspešno kariero. Pomen doslednosti so spoznali njeni učenci na poljanski gimnaziji, ki so se želeli ponorčevati iz nje, zanje premalo elegantno oblečene profesorice.74

 

 

 

 

 

 

70 FKKT, Perpar, dr., ing., Marija, K-a/63, Uslužbenski list št. 8019. 71 Kornhauser, 1994, 306.

72 Tišler, 1990, IV.

73 FKKT, Perpar, dr., ing., Marija, K-a/63, Evidenčni list za vodilni in strokovni kader, dr. ing. Perpar /Ivan/ Marija.

74 Torkar, 1979, 23–25; Torkar, 1989, 9–11; Torkar, 1993, 17–20.

Fotogalleria

Indice

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Željko Oset

Password

BIOGRAFIJE, IZOBRAŽEVANJE, ZNANOST

Data di pubblicazione

04.06.2019 05:35

Ultima modifica

04.06.2019 05:35

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam