skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  
Legenda pravi, da je bilo nekoč v kotlini, kjer danes leži trg Vransko, jezero ob katerem so živele vrane. Po osušitvi jezera je na tem mestu zraslo naselje, ki so ga poimenovali po njegovih prebivalkah. A ne le mesto, tudi osrednji pustni liki Vranskega, generali Vranarji so dobili ime po pernatih prebivalkah jezera. Per saperne di più
Pustno dogajanje na Vranskem se torej močno naslanja na lokalno identiteto, ki sestoji iz njihove legende pa tudi iz njihove kulturno-politične zgodovine. Generali Vranarji so namreč odeti v vojaške uniforme iz različnih političnih obdobijv katerih so prebivali Vranščani.Tako lahko glede na pozicijo in čin srečamo generala iz obdobja Napoleona in Ilirskih provinc, Franca Jožefa in Avsto-Ogrske, ter uniforme Tita in njegove Jugoslovanske ljudske armade.
Generali Vranarji, po prevzemu oblasti od vranskega župana, »poveljujejo« celotnemu pustnemu dogajanju, ki svoj vrhunec doseže na velikem pustnem karnevalu, ki poteka po ulicah Vranskega. V svoji skoraj polstoletni tradiciji Vranski pust še vedno ostaja ena od  osrednjih lokalnih prireditev, ki vsako leto poskrbi za družbeno-kritično šegavost, sproščeno zabavo in nasmejane obraze udeležencev karnevala.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

etnologia

Password

pust, PUSTNI OBIČAJI

Data di pubblicazione

04.02.2015 09:12

Ultima modifica

06.02.2015 14:36

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam