skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Protestni shod v Mozirju

Prav zanimivo, da ni zaslediti v nobenih zapisih iz Mozirja tega dogodka. Zato je prav, da ga tokrat na kratko opišemo. Velja ohraniti spomin na narodno zavedno ravnanje Mozirjanov. Per saperne di più
Takole piše v listu Korotan, ki ga je izdajal Srečko Puncer v Velikovcu: «Na velikonočni ponedeljek 1919 vršil se je v mozirju velik protestni shod, katerega je vodil starosta mozirskega Sokola, Ivan Lipold, posestnik iz Mozirja. Na shodu so govorili inženir Viktor Turnšek, beograjski žurnalist M. D. Stojilković, bivši urednik »Straže« Kemperle in urednik »Korotana« Srečko Puncer.
Govorniki so bili oduševljeno pozdravljeni, zlasti brat Srbin je bil opetovano burno pozdravljen od navdušene množice. Po shodu je gospa Stanka Pepelnak predala Stojilkoviću diven šopek cvetja, gospa dr. Goričarjeva pa v imenu gospa Mozirja, šopek vijolic, z izjavo, da so slovenske žene in dekleta vsak trenutek pripravljene i same se žrtvovati za jugoslovanske narodne ideale. Shod je bil odlično obiskan, zlasti so se ga v velikem številu udeležili goriški begunci. Na tem shodu je bila sprejeta resolucija poslana na kraljevsko vlado SHS v Beogradu.«

Vir: VIDEČNIK, Aleksander: 90 let bojev za severno mejo (1). V publikaciji: Savinjske novice. Leto 41 (2009) št. 27. Str. 13.

Fotogalleria

Informazioni

Contatti

Roman Mežnar

Password

Mozirje, prva svetovna vojna, ZGODOVINA, Zgornja Savinjska dolina

Data di pubblicazione

04.10.2011 15:02

Ultima modifica

02.11.2011 10:00

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam