skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Pripomočki za ugotavljanje kvalitete prsti

Rastline potrebujejo za dobro rast ustrezna tla, iz katerih črpajo minerale, raztopljene v vodni raztopini. Per saperne di più
Makroelementi so hranila, ki jih potrebujejo rastline v večjih količinah (dušik, fosfor, kalij…). Hranila, ki jih potrebujejo v manjših količinah (železo, magnezij, bor…), uvrščamo v skupino mikroelementov. Določeni makro- in mikroelementi so rastlinam dostopnejši v kislih tleh, določeni v bolj bazičnih, nekatere pa lahko dobijo v bolj ali manj nevtralnih tleh.
Rastline, ki dobro uspevajo v kislih tleh (pH manj kot 6), so acidofilne. Take so resa, rododendroni in borovnice. Rastline, ki dobro uspevajo v bazičnih tleh (pH več kot 8) so bazifilne. Mednje spadajo turški nagelj, meta, špargelj.

Vrtnar mora poznati zahteve rastlin in jim ugoditi po najboljših močeh, saj le tako upraviči pričakovanja po dobrem pridelku, bujnem cvetenju, uspešnem prezimovanju in dobrem spomladanskem odganjanju.

Vrtnar Alojz Kojc je opravljal analize tal sam. Njegovi pripomočki za ugotavljanje pH tal obsegajo lopatko za jemanje vzorcev tal, dva različna kompleta za ugotavljanje kislosti ali alkalnosti talne raztopine, lakmusove papirje in tabelo, v kateri so navedene rastline in njihove zahteve glede pH tal.

 Zanimivo je, da so se ohranili tudi računi za nekatere predstavljene pripomočke.

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam