skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Pripomočki za merjenje tlaka

Spremljanje vremenske napovedi je dandanes vsakdanja stvar. Na svetovnem spletu ali pri Agenciji RS za okolje so dostopni zelo natančni podatki, ki jih meteorologi in agrometeorologi spremljajo ter beležijo že nekaj desetletij. Per saperne di più
Včasih ni bilo tako, kajti kmetje in vrtnarji so se najprej orientirali s pogledom v nebo. Kojc je kot napreden vrtnar, ki ni želel ničesar prepustiti naključju, imel lastno 'mini vremensko postajo' in na ta način je ugotovil, kakšno bo vreme naslednji dan. Tako je lažje določil opravila, ki jih je ob določenih vremenskih pojavih primerneje opraviti in si lažje razporedil delo in počitek. Vedel je, kdaj bo lahko odšel kaj postoriti strankam, kdaj se mudi posejati ali posaditi nekatere rastline in kdaj pobrati določene pridelke, da bodo uskladiščeni zdržali čim dlje.  

  • V zapuščini vrtnarja Alojza Kojca je barograf, ki je na papirnati skali z neprekinjeno črto beležil spreminjanje zračnega tlaka. Prav tako so ohranjeni in datirani izpisi merjenj. Kot vsi ostali pripomočki in orodje, so tudi barometer in različni termometri dobro ohranjeni.

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam