skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Ohranjanje spomina na rudarsko zgodovino in projekt Sveta Barbara

Premogovnik je ostal povezan s prebivalci Senovega tudi po njegovem zaprtju.

Per saperne di più

KS Senovo je v mednarodnem sodelovanju in s financiranjem s strani EU pripravila projekt Sveta Barbara, katerega cilj je bil oživitev in ohranitev kulturno-tehnične dediščine in njena vključitev v turistično ponudbo. Obsegala je izgradnjo muzeja na prostem v Ravnah z razstavljenimi obnovljenimi lokomotivami in vagoni. V okviru projekta je bila razširjena geološka zbirka v OŠ XIV. divizije Senovo, v kletnih prostorih šole so delavci rudnika uredili premogovniški rov, kjer so na avtentičen način prikazana jamska podporja, orodje in oprema rudarjev.

Na premogovno preteklost Senovega opozarjajo posamezna poimenovanja, spomeniki in druga obeležja na različnih lokacijah kraja, kot npr. razstavljeni vagoni, rudarska svetilka, kocka rudarjenja itd., geografska poimenovanja (Trg rudarjev, Rudarska cesta) ter na Reštanju ohranjen stolp nad rudniškim jaškom in strojnica, ki je preurejena v muzej in prostor za druženje. Tudi cerkveni zvonik župnijske cerkve Vstalega Kristusa opozarja na pomen rudarjenja za kraj, saj je zgrajen v obliki rudniškega jaška.

Fotogalleria

Informazioni

Autore della collezione digitale

Urška Šoštar

Password

Senovo, PREMOGOVNIKI, SPOMENIKI, MUZEJI NA PROSTEM, MUZEJI

Data di pubblicazione

13.03.2018 13:12

Ultima modifica

12.03.2018 11:03

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam