skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Nastanek rudarskih naselij in razvoj kraja Senovo

Investicijska vlaganja v premogovnik in posledično njegov razvoj sta bila odločilnega pomena za razvoj Senovega, ne le v pomenu večanja števila prebivalcev ampak tudi za gradnjo in razvoj infrastrukture.

Per saperne di più

Veliko število delavcev in strokovnjakov zaposlenih v premogovniku je sprožilo vprašanje nastanitve. Potrebno je bilo zgraditi nova stanovanja, saj Senovo in Brestanica nista razpolagala s stanovanjskimi presežki. Stanovanjska problematika za delavce premogovnika se je začela reševati že ob začetku investicijskih vlaganj v premogovniku leta 1918, ko so se gradile stanovanjske barake za delavce na Senovem in kasneje na Reštanju.

Uradniško kolonijo, kjer so bila stanovanja prvotno namenjena uradnikom, so začeli graditi leta 1920 ob Dovškem potoku, kjer so bila stanovanja opremljena z vodovodno napeljavo in stranišči, niso pa imela kopalnice, leta 1925 so napeljali še elektriko. Gradnjo stanovanj v delavski koloniji so končali leta 1922, stanovanja so bila slabše opremljena, brez stranišča, kopalnice in vodovoda, z elektriko so bila opremljena leta 1927. V obeh naseljih so se nahajale krušne peči. V povojnih letih se je povečalo število samskih delavcev, za katere so zgradili samska stanovanja.

Leta 1923 se je pričela gradnja upravnega poslopja premogovnika na Senovem, in sicer na levem bregu senovskega potoka. Poleg upravnih prostorov so bila v poslopju tudi stanovanja. Za potrebe gradnje upravnega poslopja so regulirali 300 metrov dolg odsek Senovskega potoka in preko njega zgradili betonski most.

V bližini upravne stavbe je bila zgrajena vila za ravnatelja premogovnika.

Povečanje števila prebivalcev je vplivalo, da je na Senovem pričel obratovati gostinski lokal (1920-21), Konzum (1923-25), reševati se je začelo vprašanje pitne vode; vzpostavljena je bila prva telefonska linija za medsebojno povezavo v dolini (1918), organiziran je bil prenos poštnih pošiljk med Senovim in pošto v Rajhenburgu (1923), zgrajena sta bila delavski dom in orožniška postaja. Leta 1922 se je s prisotnostjo zdravnika uredila zdravstvena oskrba.

Nova kolonija

Po drugi svetovni vojni se je število zaposlenih v premogovniku povečevalo in je preseglo število stanovanj. V tem času je začelo nastajati novo stanovanjsko naselje poimenovano nova kolonija.

Fotogalleria

Informazioni

Autore della collezione digitale

Urška Šoštar

Password

Senovo, PREMOGOVNIKI, DELAVSKA STANOVANJA, STANOVANJSKA NASELJA

Data di pubblicazione

13.03.2018 13:12

Ultima modifica

12.03.2018 11:03

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam