skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Prekmurski vojaki v prvi svetovni vojni 1914-1918

Pomembnejši delež (več kot 1.000 mobiliziranih v posameznem pehotnem polku v času prve svet. vojne) so imeli vojaki iz Prekmurja vsaj vpetih pehotnih polkih avstro-ogrske vojske. Mobilizirani v Železni županiji (gornje Prekmurje) so se v večjem številu borili v 83. cesar.-kralj. peh. polku ter v 18. in 31. madž.-kralj. (honvéd) peh. polku. Mobilizirani v Zalski županiji (dolnje Prekmurje) so se v večjemštevilu borili v 48. cesar.-kralj. peh. polku in 20. madž.-kralj. (honvéd) peh. polku. V omenjene vojaške enote je bilo v času prve svet.vojne mobiliziranih okrog 70% vseh vojaških obveznikov iz Prekmurja.

Per saperne di più
Generalije »prekmurskih polkov« leta 1914
 
Mobilizirani v Železni županiji
 
83. cesar.-kralj. peh. polk (K. u. k. inf. reg. nr. 83 Freiherr von Schikofsky):
- poveljstvo polka/garnizija: Komarno (Slovaška), polk je bil ustanovljen leta 1883
- poveljstva posameznih bataljonov: bat. št. 1 Szombathely, bat. št. 2 Komarno, bat. št. 3 Kőszeg, bat. št. 4 Komarno
Polk se je obnavljal iz nabornega okrožja Szombathely.
- adjustiranje: barva polka temno rjava; barva gumbov bela
Po začetku vojne se je polk bojeval v sestavi 66. brigade 33. divizije 5. korpusa 1. armade. Polk je sodeloval pri vseh pomembnih bitkah 1. armade, v času od avgusta 1914 do oktobra 1917, ko je bil del polka (novoustanovljenega pehotnega polka št. 106) premaknjen na italijansko bojišče. Aprila 1915 je bila 66. brigada (sestavljena iz 12. in 83. peh. polka) zaradi hrabrosti in uspehov na ruskem bojišču razglašena za »železno brigado« (v prekmurščini »železen dandár«). 83 peh. polk pa je dobil še trikratno pohvalo poveljstva.
 
18. madž.-kralj. (honvéd) peh. polk:
- poveljstvo polka/garnizija: Sopron (Madžarska), polk je bil ustanovljen leta 1886
- poveljstva posameznih bataljonov: bat. št. 1 Sopron, bat. št. 2 Sopron, bat. št. 3 Kőszeg
Polk se je obnavljal iz nabornega okrožja Szombathely. Po začetku vojne se je polk bojeval v sestavi 73. honvédske brigade, 37. divizije 5. korpusa 1. armade. Polk je sodeloval v več pomembnih bitkah prve armade leta 1914 in 1915. Velike izgube je imel polk v bitkah pri Czernowitzah in v kraju Majdan Pietrokov v Ukrajini ter v veliki bitki prve armade pri kraju Ivangorod, danes Deblin na Poljskem.
 
31. madž.-kralj. (honvéd) peh. polk:
- poveljstvo polka/garnizija: Veszprém (Madžarska), polk je bil ustanovljen leta 1912
- poveljstva posameznih bataljonov: bat. št. 1 Veszprém, bat. št. 2 Veszprém, bat. št. 3 Tata
Polk se je poleg ostalih nabornih okrožij dopolnjeval tudi z vpoklicanimi iz Železne županije. Po začetku vojne se je polk bojeval v sestavi 82. honvédske brigade 41. divizije 5. korpusa 14. armade.
 
Mobilizirani v Zalski županiji
 
48. cesar.-kralj. peh. polk (K. u. k. inf. reg. nr. 48 von Rohr):
- poveljstvo polka/garnizija: Sopron (Madžarska), polk je bil ustanovljen leta 1798
- poveljstva posameznih bataljonov: bat. št. 1 Sarajevo, bat. št. 2 Nagykanizsa, bat. št. 3. Sopron, bat. št. 4 Sopron
Polk se je obnavljal iz nabornega okrožja Nagykanizsa.
adjustiranje: barva polka kovinsko zelena; barva gumbov rumena
Po začetku vojne se je polk bojeval v sestavi 28. brigade 14. divizije 5. korpusa 1. armade. Bataljon št. 1 se je bojeval na balkanskem bojišču. Za izkazan pogum je bil polk, aprila leta 1915, posebej pohvaljen s strani poveljnika 5. korpusa generala Paula Puhalla. Avgusta, leta 1916 (po premiku na italijansko fronto), se je polk izkazal v bojih na soški fronti.
 
20. madž.- kralj. (honvéd) peh. polk:
- poveljstvo polka/garnizija: Nagykanizsa (Madžarska), polk je bil ustanovljen leta 1886
- poveljstva posameznih bataljonov: bat. št. 1 Nagykanizsa, bat. št. 2 Nagykanizsa, bat. št. 3 Körmend
Polk se je obnavljal iz nabornega okrožja Nagykanizsa. Po začetku vojne se je polk bojeval v sestavi 82. honvédske brigade 41. divizije 14. korpusa 3. armade. Bataljon št. 2 iz Nagykanizse je bil novembra 1915 zaradi izjemnega poguma v bitkah pri Kormin potoku in Bogoslowki (Ukrajina) pohvaljen s strani nadvojvode Miroslava. 20. madž.-kralj. (honvéd) peh. polk se je boril hrabro tudi leta 1916 v bitki pri Toporutzu v Bukovini (Ukrajina). V dvodnevni bitki je ena stotnija tega polka zaustavila nalet Rusov (več kot 600 padlih Rusov). Vsak vojak te enote je bil odlikovan najmanj z malo srebrno medaljo za hrabrost.
 
Glede odlikovancev z medaljo za hrabrost (zlata, srebrna 1. stop., srebrna 2. stop. in bronasta) velja omeniti, da so prekmurski vojaki za pogum v vojni dobili vsaj tri zlate medalje za hrabrost (seznam še ni zaključen). Avstro-Ogrska je v času prve svet. vojne podelila skupno približno milijon in pol medalj za hrabrost, od tega le 4700 zlatih. V Sloveniji (brez treh prekmurskih odlikovancev) je bilo s tem najvišjim, redkim in zelo cenjenim odlikovanjem za hrabrost vojakov in podčastnikov, odlikovano le enajst Slovencev (podatek iz leta 2001).
Najbolj znani prekmurski odlikovanec je bil cesarsko-kraljevi pilot Štefan Hozjan iz Brezovice v Prekmurju. Zaradi izjemne hrabrosti v zračnih dvobojih je bil večkrat odlikovan. Prejel je: zlato medaljo za hrabrost (po nekaterih podatkih bi naj dobil dve), tri srebrne medalje za hrabrost 1. stopnje, dve srebrni medalji za hrabrost 2. stopnje. Štefan Hozjan je po zbranih podatkih verjetno največkrat odlikovan slovenski pilot pri avstro-ogrskem letalstvu v prvi svet. vojni.
 
 
Besedila: Mark Krenn, objavljene fotografije hrani Mark Krenn
 
 

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam