skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Prekmurski poet Jožef Baša - Mirosláv (1894-1916)

Jožef Baša – Mirosláv je bil velik pesniški up na začetku 20. stoletja, a ga je bolezen mnogo prezgodaj položila k večnemu počitku. Prekmurski poet Mirosláv ni dolgo pel, toda njegova pesem še danes, po več kot 100 letih, z enako močjo doni. 25. januarja  je namreč minilo natanko 100 let od njegove smrti.

Per saperne di più

Njegova življenjska pot je bila zelo kratka, a nadvse ustvarjalna in plodna. Rodil se je v Beltincih, 28. aprila 1894, v številni družini Baša. Sestra Marija je umrla v 8. letu starosti, Uršula in Ana sta postali redovnici, brat Martin je umrl kmalu po rojstvu, potem sestra Marjeta, ki je bila mati Franca in Vilka Novaka. Prvi se je v zgodovino zapisal kot avtor Slovarja beltinskega prekmurskega govora, drugi kot znani slovenski etnolog in slavist. In najmlajši Ignac, ki je postal živinozdravnik.

Imel pa je tudi polbrata  Ivana Bašo, znanega bogojinskega župnika, pisatelja in enega izmed glavnih akterjev prekmurske zgodovine v prvi tretjini 20. stoletja. Tudi Mirosláv se je po osnovni šoli v domačem kraju in gimnaziji v Kőszegu na Madžarskem odločil za študij bogoslovja v Szombathelyju. Le dobro leto mu je manjkalo do duhovniškega posvečenja, do trenutka, ko bi lahko začel uresničevati svoje poslanstvo. V zibelko pa mu je bila položen tudi pesniški dar, s katerim je Mirosláv po besedah Vilka Novaka, torej svojega nečaka, opozoril nase pri 15. letih, največ pesmi pa naj bi nastalo pri njegovih 17.

Literatura:

Novak, V. (1976): Izbor prekmurskega slovstva. Ljubljana: Zadruga katoliških duhovnikov, str. 96-97.

Smej, J. (1992). Psalmi vaškega župnika. Celje: Mohorjeva družba, str.174-177.

Just, F. (2000). Med verzuško in pesmijo: poezija Prekmurja v prvi polovici 20. stoletja. Murska Sobota: Franc-Franc.

Just, F. (2006). Panonski književni portreti: Prekmurje in Porabje. Murska Sobota: Franc-Franc, str. 74-80.          

Čeh, J. (2005). Pesništvo Jožefa Baše-Miroslava. V J. Vugrinec. Prekmurska narečna slovstvena ustvarjalnost [zbornik mednarodnega srečanja, Murska Sobota, 14. in 15. julij 2003]. Petanjci: Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, str. 250-256.

Zrinski, M. (2014). »PESMAR veselga srca«: Jožef Baša – Miroslav: življenje in delo. Beltinci: KUD Beltinci.

Fotogalleria

Informazioni

Categorie

letteratura

Autore della collezione digitale

Klaudija Sedar

Password

PESNIKI, Prekmurje

Data di pubblicazione

27.06.2016 11:57

Ultima modifica

19.01.2019 17:03

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam