skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Pozdrav od Sv. Križa pri Rogaški Slatini

Sveti Križ leži jugozahodno od središča Rogaške Slatine. Po njem so prvotno tudi določali geografsko lego zdravilnih vrelcev in poimenovali vodo kot »svetokriško«.

Per saperne di più

Pred letom 1680 so v tej farni vasi vodili promet z zdravilno vodo in sprejemali prve slatinske goste, kar je razvidno iz župnijske kronike. V arhivu nadžupnije sv. Križa je zabeleženo, da je veliko domačinov dočakalo starost 100 let, kar so pripisali vsakodnevnemu pitju slatine.

Prvotna (romanska) svetokriška župnijska cerkev (prvič omenjena leta 1304) je bila leta 1862 porušena, od njene opreme so se žal ohranile zgolj orgle in monštranca. V naslednjih letih 1863 - 1866 je Luigi Madile po načrtih graškega inženirja J. Schöbla zgradili novo, neoromansko cerkev, ki stoji še danes. Cerkev so opremili z orglami mariborskega mojstra Brandla. Poslikala sta jo domači slikar Košak ter Markovič s Koroške. Oltar je delo kamnoseka Peyerja iz Maribora ter mizarja Irsika in kiparja Neuböcka iz Gradca.

Povzeto po: Režek, 1964; Vardjan, 2004.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Maja Mohorič

Password

stare razglednice, župnijske fare, CERKVE, ZDRAVILIŠČA

Data di pubblicazione

21.09.2020 06:13

Ultima modifica

23.09.2020 11:12

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam