skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  
Ob začetku šolskega leta, ki je bil običajno v prvih dneh septembra, je skupina približno štiridesetih ukaželjnih deklet prišla na grad Mala Loka. Per saperne di più
Kmalu so spoznale, da bodo njihovi dnevi potekali izjemno intenzivno in da bodo pridobile veliko znanja, saj je urnik vseboval naslednje predmete: slovenski jezik, računstvo s knjigovodstvom, biologijo, temelje državne in družbene ureditve FLRJ, zdravstvo, vzgojeslovstvo, nauk o prehrani, stanovanjsko kulturo, poljedelstvo in vrtnarstvo, mlekarstvo, svinjerejo, perutninarstvo, sadjarstvo in telesno vzgojo. Poleg tega so se učile tudi praktičnega dela, ki pa je bil ravno tako ocenjen. Ob koncu šolskega leta so imele še zaključni izpit iz naslednjih predmetov: hranoslovje, vrtnarstvo-poljedelstvo, živinoreja-mlekarstvo, svinjereja, perutninarstvo.

Jutranje bujenje je bilo ob 6. uri, razen za tiste, ki so bile razporejene v hlev in so vstajale ob petih. Po obvezni higieni je morala vsaka opraviti zadolžitev, glede na to v kateri skupini praktičnega pouka je bila tisti teden. Vsak teden so se namreč menjavale v štirih skupinah (splošna kmetijska praksa, kuhanje s konzerviranjem, splošna gospodinjska praksa in šivanje s krojenjem in ročnim delom). Skupina kuharic je npr. pripravila zajtrk. Po zajtrku je sledila razlaga jedilnika, po njem pa dve uri teoretičnega pouka, ki jima je sledila malica. Po malici so se gojenke spet razdelile v štiri, že prej omenjene skupine. Vsaka izmed gojenk je bila en teden gospodinja-dežurna. Po kosilu ob 13. uri, so imele nekaj prostega časa, nato pa sta sledili še dve uri pouka in vsakodnevne zadolžitve. Večerji ob 18. uri je sledil še čas za učenje.

Poleg težkega fizičnega in umskega dela se je vsak dan začel s telovadbo. Gojenke so se razgibavale s folklornimi vajami, igrami z žogo, dihalnimi vajami in ritmičnimi vajami, korakanjem, igro med dvema ognjema, preskakovanjem vrvi, odbojko ...

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Password

KMETIJSTVO, POKLICNE ŠOLE, ŠOLE

Data di pubblicazione

12.11.2013 14:39

Ultima modifica

03.12.2013 14:04

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam