skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Studenci so bili do priključitve Branika na hubeljski vodovod pomemben vodni viri.

Per saperne di più

Nekateri so dobro vidni zlasti v času večjega deževja, ko pritečejo po številnih grapah na neprepustnih flišnih pobočjih Vipavskobraniških brd. Na levem bregu Branice pa je zaradi prepustnih apnenčastih tal teh vodotokov veliko manj.

Stavbi osnovne šole je najbližji potok Draga. Dostop do njega je mogoč čez cesto, južno pod igriščem osnovne šole. Potok leži ob robu gojenega travnika. Voda ni onesnažena, kar nam pričajo številne ličinke enodnevnic. Tudi kemijska analiza vode ni pokazala povišanih vrednosti škodljivih snovi.

 

DEJAVNOSTI NA UČNI POTI IN UČILNICI (OPAZOVALNICA 1)

Orientiraj zemljevid, na njen poišči lego opazovalnice in nato določi lego vidnejših objektov v okolici (stavba osnovne šole, cerkev sv. Urha, pokopališče).

Opazuj hudourniško grapo potoka Draga in na prazen list skiciraj njen prečni proil.

Pripravi čisto plastenko in jo speri z vodo iz potoka. Vzorec zajemi na sredini širine potoka in malo pod vodno gladino. Plastenko napolni in jo pokrij z zamaškom. Ustrezno jo označi. Vodo vzemi s seboj v učilnico, ker jo boš potreboval za kemijsko analizo.

Vodi določi še organoleptične lastnosti: barvo, bistrost in vonj. Opažanja vpiši v tabelo, ki je priloga delovnega lista.

Na mestu odvzema opravi še terenske meritve: z Vernierjevim vmesnikom in ustreznimi senzorji izmeri še temperaturo vode, pH in prevodnost.

Nadeni si zaščitne rokavice. S kadičko zajemi nekaj vode. Z rokami zagrebi po vodi in odmakni kamne. Z mrežico, obrnjeno proti vodnemu toku, zamahni po vodi. Živali, ki si jih zajel, stresi v kadičko z vodo.

Postopek ponovi na različnih lokacijah potoka. S pomočjo določe- valnega ključa določi živali, ki si jih našel v potoku.

Ob poti do opazovalnice 2 opazuj kamninsko sestavo in opiši fizične značilnosti najpogostejše kamnine - fliša.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Jernej Krečič

Password

potok, VODE, Branik, EKOLOGIJA

Data di pubblicazione

03.05.2016 07:45

Ultima modifica

28.08.2018 10:58

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam