skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Pomurje in Porabje na starih razglednicah

Pomurje je naravno in gospodarsko precej enotno območje na obrobju Panonske kotline. Slovensko Porabje je slovensko etnično ozemlje med mursko-rabskim razvodjem in Rabo, po 1. svetovni vojni priključeno k Avstriji in Madžarski.

Per saperne di più
Poleg plodne ravnine na obeh straneh Mure spadajo sem še Apaško polje na zahodu, gričevnato Goričko na severu, Lendavske gorice na vzhodu in rob Slovenskih goric na jugu.
Za slovensko etnično ozemlje med rekama Muro in Rabo, ki je bilo dolga stoletja pod Ogrsko, je po 1918 v rabi ime Prekmurje, severni del slovenskega območja ob reki Rabi pa Slovensko Porabje.
Ravninski del Pomurja je največje strnjeno kmetijsko območje v Sloveniji. Tu se stikajo in oplajajo slovenska, madžarska, hrvaška in avstrijska kultura, v vzhodnih krajih z večinskim madžarskim ali mešanim prebivalstvom velja uradna dvojezičnost. Poleg katoliške veroizpovedi so tu samostojne cerkve evangeličanska, binkoštna idr.

Vir:
Slovenija: turistični vodnik, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2009
Enciklopedija Slovenije 12, Mladinska knjiga, Ljubljana, 1998

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam