Mappa  

Pomurje je regija ob reki Muri, ki ločuje in hkrati povezuje Prekmurje in Prlekijo, ki predstavljata dve različni pokrajinski, družbeno-geografski in simbolni identiteti. Povezovalna elementa pokrajine  sta  porečje Mure in podnebje. 

Per saperne di più

Pomurje spada v tisti del Slovenije, ki je najbolj kmetijski in gospodarsko najmanj razvit.  Vinogradništvo in poljedelstvo sta najznačilnejši gospodarski dejavnosti.  Gostota poselitve je nadpovprečna, po drugi strani pa je to območje, ki ga je zaznamovalo trajno izseljevanje v tujino, zdomstvo ali odseljevanje v bolj razvite dele Slovenije. Prekmurje je ozemlje naše države na levem bregu Mure. Ker je do konca prve svetovne vojne spadalo po ogrski del nekdanje Avstro-ogrske monarhije se je razvijalo ločeno od drugih slovenskih pokrajin. Posledice tega so nekatere kulturne posebnosti in prekmurski knjižni jezik. Prekmurje se deli na gričevji Goričko in Lendavske gorice ter Pomursko ravnino. Je narodnostno in versko najpestrejše območje Slovenije.  Prlekija je območje, ki obsega Mursko Polje, vzhodni del Slovenskih goric in Ptujsko polje. Od gospodarskih dejavnosti je najpomembnejše  vinogradništvo. Pomurje je bilo že od nekdaj zanimivo za proučevanje različnim strokam, tudi geografiji, še posebej v času dogajanja intenzivnih prostorskih sprememb, ki jih je prinesla industrializacija.

Vir: Pomurje. Geografski pogledi na pokrajino ob Muri. 2009. Kikec, T. (ur.). Ljubljana, Zveza geografov Slovenije; Murska Sobota, Društvo geografov Pomurje, 263 str.

Senegačnik, J. 2012. Obpanonske pokrajine. V: Slovenija in njene pokrajine. Ljubljana, Modrijan, str. 405-435.

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam