skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

V spomin in opomin - pomnika v soboškem grajskem parku

Ko pridete v Soboto, zavijte še v mestni grajski park, v katerem prav posebno zgodbo »pripovedujeta« dva spomenika, postavljena ob drevoredu od evangeličanske cerkve do grajskega poslopja. Soboški grajski park je sedanjo podobo pričel pridobivati v 30. letih 20. stoletja, intenzivneje leta 1937, ko je domači arhitekt Feri Novak (1906-1959) zasnoval širok drevored med gradom (zasnova iz 16. stoletja) in evangeličansko cerkvijo v neogotskem stilu (zgrajena leta 1910).

Per saperne di più

Evangeličansko cerkev Martina Luthra v Murski Soboti z nekdanjim Szapáryjevim gradom povezuje Trubarjev drevored, ki je dobil to ime v letu 2008, ob 500. letnici Trubarjevega rojstva, ko je bil tam postavljen tudi doprsni kip Primoža Trubarja, delo kiparja Draga Tršarja. V letu 2017, ob 500. obletnici reformacije, pa je bila ob cerkvi odprta še ploščad, poimenovana Drevored Martina Luthra, ki s Trubarjevim drevoredom povezuje evangeličansko cerkev z murskosoboškim gradom. Doprsni kip v grajskem parku se je tako pridružil dvema spomenikoma ob drevoredu v smeri gradu v grajskem parku, ki ju je zasnoval arhitekt Feri Novak. Na levi strani ob drevoredu v smeri gradu je spomenik padlim prosvetnim delavcem NOB (1959) ki so postali žrtve fašističnega nasilja v letih 1941 – 1945 in na desni spomenik prekmurskim književnikom (1940). Oba spomenika sta bila obnovljena v letu 2019 in ob spominskem dnevu Mestne občine Murska Sobota (17. oktober) tudi slovesno odkrita. Poleg teh najdemo v parku še druge spomenike in obeležja, kot npr. Spomenik zmage na Trgu zmage, spominsko ploščo Mučenim in obešenim v trajni spomin 28-30 oktober 1941 v vzhodni grajski veži.

Oba spomenika, spomenik padlim prosvetnim delavcem in spomenik prekmurskim književnikom, sta tudi vpisana v Register nepremične kulturne dediščine, spomenik prekmurskim književnikom pa je nasploh prvi javni spomenik v Murski Soboti.

 

Fotogalleria

Informazioni

Autore della collezione digitale

Klaudija Sedar

Password

mestni parki, Javni spomeniki

Data di pubblicazione

19.03.2020 19:21

Ultima modifica

19.03.2020 19:21

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam