skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Pohod po nagelj na Limbarsko goro

Lega in lepota Limbarske gore že sama po sebi vabi številne ljubitelje narave, druženja in pohodništva, zato ne preseneča, da se je med ljudmi porodila ideja o prireditvi, ki bi vsako leto združevala ljubitelje Limbarske gore. Tako je ta priljubljena razgledna točka še bolj zaživela in postala prepoznavna po vsej Sloveniji po letu 1987.

Takrat so v Športnem društvu Krašnja, na pobudo njihovega predsednika Marjana Štruklja, povabili žene iz Krašnje ob 8. marcu na Limbarsko goro in jim podelili nagelj, simbol ljubezni, prijateljstva in slovenskega naroda. Zaradi izjemnega odziva se je v naslednjem letu pohod že razširil s startom iz Moravč. Takrat je bilo podeljenih več 100 nageljnov. Sprva je bila prireditev namenjena samo dnevu žena, kasneje pa so k praznovanju vključili tudi materinski dan.

Per saperne di più

Prva prireditev z imenom Po nagelj na Limbarsko goro je bila organizirana v nedeljo, 5. marca 1989, ko so vsem obiskovalkam podelili nageljne na vrhu Limbarske gore, kjer je potekal tudi kulturni program, poskrbljeno pa je bilo tudi za pogostitev. Že naslednje leto so se prvim organizatorjem pridružili Taborniki iz Moravč, člani Turističnega društva Pobudnik iz Spodnjih Lok in Smučarskega kluba Termit Moravče. Prireditev so podprli tudi v Krajevni skupnosti Moravče in lokalna društva. Pohod po nagelj se je razvil v priljubljeno, množično rekreativno prireditev, h kateri so  se priključili tudi krajani Limbarske gore in Hrastnika.

Društvo krajanov Limbarska gora sodeluje pri organizaciji prireditve od leta 1995. Takrat so se pridružili društvom SK Termit Moravče in Tabornikom RMD, ki so skupaj z začetnikom prireditve ŠD Krašnja začetniki ideje o pohodu. Njihove poti so se kasneje razšle. V zadnjih letih nad prireditvijo bedi samo še domače Društvo krajanov Limbarska gora s prizadevnimi člani. Članici društva, gospe Francki Toman se zahvaljuejmo za gradivo in fotografije, ki nam jih je prijazno priskrbela in predsedniku društva Francu Lipovcu za sodelovanje.

Srečanja na Limbarski gori so bila priložnost tudi za mlade glasbene talente, kulturna društva in politične nagovore, a v prvi vrsti je to prireditev s katero se poudari pomen in vloga žensk in mater ter počasti njihov praznik. 

Prireditev je odpadla edino letos, ko so izvedbo preprečili ukrepi zaradi virusa covid 19. 

Srčno upamo, da se bo prireditev nadaljevala in razveseljevala okoliške prebivalce in navdušence iz vse Slovenije. 

 

Fotogalleria

Informazioni

Categorie

societa

Pubblicato da

Knjižnica Domžale

Password

Limbarska gora, Moravška dolina, POHODNIŠTVO, Pohod po nagelj na Limbarsko goro, turistične prireditve, hribi

Data di pubblicazione

18.11.2020 22:00

Ultima modifica

16.11.2020 23:32

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam