skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Pohištvena zbirka gradu Ravne

Pohištvena zbirke gradu Ravne, ki jo kot posebno zbirko hrani Koroška osrednja knjižnica, šteje preko štirideset kvalitetnih kosov. Žal je večina zbirke brez jasne provinience. Dokumentirano je, da je bil del pohištva po letu 1945 na grad pripeljan iz Federalnega zbirnega centra. Nekaj kosov je domnevno še dediščina zadnjih plemenitih lastnikov gradu, grofov Thurn Valsassina, del pa je bil verjetno pripeljan iz sosednjih guštanjskih dvorcev. Per saperne di più
Najstarejši kosi pohištva so baročne dvokrilne omare, najstarejša iz konca 17., ostale iz sredine 18. stoletja, tabernakeljska omara in intarzirani pisalnik iz srede 18. stoletja. Najdragocenejša je verjetno empirska pisalna omara z elegantno pozlato in igrivo borduro z rastlinsko ornamentiko, ki verjetno izhaja iz delavnice Josefa Danhauserja na Dunaju, ok. leta 1810. Najobsežnejši del zbirke predstavlja neobaročno pohištvo, ki sestavlja celotne ambiente: fotelje, trosede, počivalnike, salonske in igralne mize ter vitrine. Iz začetka 20.stoletja so ohranjene knjižne omare, nižji knjižni regali ter secesijska jedilniška garnitura. Obsežen del zbirke predstavljajo skrinje, od intarzirane baročne do kvalitetnih primerkov poslikanih koroških skrinj.
V sodelovanju s Koroškim pokrajinskim muzejem (restavrator Aleš Senica, restavratorski pomočnik Bojan Paradiž) je bilo v letu 2008 končano restavriranje precejšnjega dela pohištvene zbirke. Dragoceni primerki premične kulturne dediščine pa so bili javnosti prvič predstavljeni na razstavi "Zgodba grajskega pohištva - pohištvena zbirke gradu Ravne v luči restavratorskih posegov". Pohištveni kosi so kot posebna zbirke postavljeni v obnovljenih ambientih Koroške osrednje knjižnice.


Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Password

KULTURNA DEDIŠČINA, POHIŠTVO, POSEBNE ZBIRKE, STILNO POHIŠTVO

Data di pubblicazione

25.05.2009 00:00

Ultima modifica

09.09.2009 14:53

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam