skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Podružnica Družbe Sv. Cirila in Metoda ustanovljena leta 1886

V času narodnostnih spopadov na političnem, gospodarskem in kulturnem področju v habsburški monarhiji, se je med Slovenci izoblikovala organizacija, ki se je posvečala problematiki narodnostne enakopravnosti na področju šolstva. Prva Družba sv. Cirila in Metoda je bila v Sloveniji ustanovljena leta 1885. Njeno delovanje je obsegalo financiranje otroških vrtcev in osnovnih šol, večino prihodkov je družba pridobivala v obliki prostovoljnih prispevkov premožnejših občanov ter iz članarin. Podružnice Družbe sv. Cirila in Metoda, ki so se ustanavljale po vsej Sloveniji, so igrale pomembno vlogo pri prebujanju narodne zavesti Slovencev in imele tudi širši kulturni pomen.

Leta 1886 je bila tudi v Šmarju ustanovljena  Šmarijsko-Slatinska podružnica Družbe sv. Cirila in Metoda, ki je delovala do leta 1918. Za njeno delovanje je Franc Skaza namenil 180 kron in kot pokrovitelj podružnice zasedal tudi mesto predsednika vse do leta 1891.

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

storia

Autore della collezione digitale

Mateja Žagar

Password

19. stoletje, DOMOZNANSTVO, RAZSTAVE, obletnice, krajevna zgodovina

Data di pubblicazione

18.01.2019 12:15

Ultima modifica

18.01.2019 12:14

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam