skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Po poteh spominskih plošč Temeniške in Mirnske doline: Jože Pleteršek

Ob poti proti Žalostni gori stoji hiša z vzidano ploščo, na kateri piše: »V tej hiši je živel in ustvarjal svoja najlepša dela akademski kipar, slikar, rezbar in fotograf JOŽE PLETERŠEK, 1876 - 1956.« 

Per saperne di più

Rojen je bil v Krmelju, vendar se je že kot otrok s starši preselil v Mokronog. Starši so bili gostilničarji. Svoje znanje je nabiral v obrtni šoli v Ljubljani, prakso opravil pri kamnoseku Feliksu Tomanu in kiparju Rovšku, pet let delal v Gradcu, nato odšel na izpopolnjevanje v München, na akademijo za upodabljajočo umetnost.  V Akademie der Bildenen Künste se je vpisal 13. 11. 1903, star 27 let. Obiskoval je kiparsko šolo cerkvene umetnosti (Bildhauerschule für christliche Kunst).

Med drugim je klesal portal zagrebške stolnice, za cerkev v Teharjah je izklesal dva kipa v naravni velikosti, ustvaril kip Matere božje za cerkev v Češnjicah na Gorenjskem. Najraje  se je prepuščal rezbarjenju.

V njegovi hiši v Mokronogu sedaj živi znana slovenska pisateljica z možem.

 Vir: 

Zgodbe Mokronoge / Stane Peček. - Mokronog : KUD Emil Adamič, 2000 ([Petrovče] : Marginalija). - 232 str. : ilustr. ; 23 cm

https://www.delo.si/zgodbe/sobotnapriloga/desa-muck-se-mi-je-vedno-zdela-lepa.html

 

 

Fotogalleria

Informazioni

Autore della collezione digitale

Patricija Tratar

Password

DOMOZNANSTVO, KIPARJI

Data di pubblicazione

10.09.2020 06:46

Ultima modifica

10.09.2020 06:46

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam