skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Cerkev sv. Martina

Šmarska cerkev je bila zgrajena na prehodu iz 19. v 20. stoletje. Grum je bil med prvimi otroki, ki so bili krščeni v mogočni novogotski cerkvi sv. Martina, in sicer 7. 8. 1901. Botra dečku, ki je ob krstu prejel ime Ignacij, sta bila zakonca Knaflič.

Per saperne di più

Na stopnicah, ki vodijo v cerkveni hram, je Stanka razkrila kar nekaj zanimivosti, ki jih je odkrila ob raziskovanju in pripravi knjige.

Ob iskanju Grumovih prednikov je prvič slišala za vrtljivi predal v nekaterih najdenišnicah. V tak predal je bila leta 1853 v Trstu odložena dojenčica Marija Sušek, Grumova stara mati. Da je dete nekaj posebnega, je pričal večbarvni svilen trak, položen poleg otroka. Po spletu okoliščin so deklico nekaj mesecev po rojstvu v Trstu prevzeli rejniki iz okolice Šmartnega, Hauptmanovi iz Velike Kostrevnice, po domače Lesarjevi. Leta 1900 je Grumova stara mati Marija Sušek, poročena Dolšek, prejela volilo Luigie Leitner von Leitenau, žene pokojnega c. k. adjunkta Ignaza Leitnerja von Leitenaua iz Gradca (njegovim prednikom je bil podeljen plemiški naslov konec 18. stoletja). Iz naštetega je mogoče sklepati, da je bil Slavko Grum po materi plemenite krvi. Najdenka Marija je leta 1888, pri 35 letih, potem ko je že rodila sedem otrok, postala prva diplomirana babica v Litiji in Šmartnem in pomagala na svet več kot 3000 otrokom. Še več bomo gotovo izvedeli v nastajajočih knjigah, nas pa je že čakala naslednja postaja …

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Knjižnica Litija

Autore della collezione digitale

Aleksandra Mavretič in Stanka Sirk

Data di pubblicazione

21.04.2020 12:44

Ultima modifica

17.04.2020 07:20

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam