skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Plesi iz Prekmurja

Prekmurje je pokrajina na severovzhodu Slovenije med Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško. Plesi in pesmi iz Prekmurja so v osnovi enaki kot drugod le, da jih imenujejo drugače. Močno je opazen madžarski folklorni vpliv, tako na same plese, kot tudi na glasbo in pesmi.

Per saperne di più

Plesi Ravenskega se razlikujejo od tistih z Goričkega, zato je Celjska folklorna skupina v spletu zajela nekaj iz obeh področij. Tudi oblačilna kultura se precej razlikuje od klasične slovenske, z vplivi sosedov. Tu so se ohranili nekateri cehovski plesi, ki pa so sicer izgubili svoj prvotni pomen in so ponekod prerasli v spretnostne plese. Takšen ples je »Tkalečka«, ples tkalcev, kjer fantje tekmujejo med sabo, kdo bo hitreje pretikal robček pod kolenom. To pretikanje ponazarja gibanje čolnička na statvah. Najhitrejši fant ima pravico prvega plesa. Posebnosti so »Gospod-gospa« in »Sotiš«, varianta plesa, ki je prišel iz Škotske. »Točak« je razširjen tudi drugje po Sloveniji, le da je znan pod imenom »Rašpla«. »Pajeriš« pa plešejo kot vrtenico s potresavanjem, v paru ali vsak zase.

Fotogalleria

Informazioni

Categorie

etnologia

Password

FOLKLORA, LJUDSKI PLESI, SLOVENSKI LJUDSKI PLESI, Prekmurje

Data di pubblicazione

24.12.2018 10:52

Ultima modifica

24.12.2018 10:59

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam