skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Pivški dvorec Ravne

 V gozdu, desno od reške magistralke pred odcepom za vasi Šmihel in Narin pod Pivko, najdemo skrite objekte bivše graščine Ravne. Do poslopij vodi kakih 200 metrov dolga makadamska cesta. Pravzaprav gre za dve večji stavbi, od katerih je prva z velikim kamnitim portalom in balkonom bivše plemiško bivališče, druga pa predstavlja prezidavo nekdanje grajske kašče, saj mala okna v pritličju očitno nakazujejo bivše gospodarsko poslopje, nad katerim je bil kasneje urejen stanovanjski del.

Per saperne di più

Pod gradom so se nekoč razprostirali zelenjavni in cvetlični vrtovi, ki so jih z grajsko teraso povezovale danes že razpadle stopnice. V dvonadstropnem poslopju je danes 5 stanovanj, ki jih povezujejo obširni polkrožni hodniki in še vedno gosposko stebriščno stopnišče. Prostorne in visoke sobe s štukaturo so morali pregraditi. Ko še niso poznali elektrike, so vhod osvetljevali z baklami. Ob straneh portala sta bili v objemkah dve reliefno okrašeni posodi z vnetljivo tekočino, ki sta zvečer romantično osvetljevali predverje. Eno od njih še vedno lahko vidimo v Narinu.

Ravenski grad je v zgodovini izpričan že leta 1313. Bil je oglejska utrdba, ki je bila iz neznanih vzrokov porušena. Prednike sedanjih objektov je v 16. stoletju pozidala plemiška družina Ravignanni iz italjanske Toskane, ki je od avstrijskega cesarja kasneje pridobila grofovski naslov in pa vojaško poveljstvo na Krasu, v Istri, pa tudi na domači utrdbi Šilentabor. Tedaj je prevzela nemški priimek Raunach. 

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

storia

Autore della collezione digitale

Drago Kolenc

Data di pubblicazione

17.05.2017 10:29

Ultima modifica

19.04.2019 08:20

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam