skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Pisatelj za odrasle - novele

Eno temeljnih področij njegovega pisanja

  • Osnovna tematska prvina novel se nanaša na psihološko analizo človeka in njegovo mračno erotičnost ter družinske okoliščine s tragičnim koncem.
  • V svojih delih je večkrat obsojal družbo.
  • Odkrito je ponazarjal svoj odpor do fašizma in vojnih razmer.
Per saperne di più

Po letu 1923 se je Bevk opazno posvetil pisanju novel, ki predstavljajo eno temeljnih področij njegovega pisanja, velikokrat usmerjenih v socialno in moralno tematiko meščanskega in kmečkega življenja. Čeprav je v njegovih besedilih vpliv vojnih razmer še vedno očiten, se njegova osredotočenost obrača na mračno erotičnost, psihološko analizo človeka, na nesoglasja v odnosih med moškim in žensko ter družinske razmere, ki se ničkolikokrat končajo tragično (Muka gospe Vere, Julijan Sever, Greh pogoniča Zidorja, Zapeljivec, Tuje dete, Dedič, Živi mrlič idr.).

Ena izmed prvih novel, Muka gospe Vere, je zasnovana kot psihološka zgodba o ljubosumni ženi, ki postane žrtev lastne duševne nemoči. Zgodbo lahko beremo kot pisateljevo obsodbo družbe, ki je po njegovem kriva za takšna dejanja.

Noveli Mrtvi se vračajo in Živi mrlič svojo snov črpata iz različnih vojnih in povojnih dogodkov, ki vplivajo na temne plati človeške strasti. V njih se razkriva tragična usoda družinskega in zakonskega življenja ter človekova obsedenost zločinske narave. Popolno nasprotje odraža novela Predporočna noč, v kateri glavna junakinja Lina na predporočni dan spregleda svojega bodočega moža in poroko odpove.

Bevkova besedila so pomembno vplivala na narodno zavest, ki je bila med fašizmom še posebej potrebna za obstoj slovenske besede. V noveli Na prelomu je Bevk odkrito orisal politično vzdušje in izpostavil gorje, ki ga je povzročal takratni fašistični zavojevalec. Zaradi neposredne tematike je ob objavi uporabil psevdonim France Seljak.

Soha svetega Boštjana, eno izmed najboljših pisateljevih del, predstavlja problematiko rokodelsko-umetniške dejavnosti in je pravzaprav Bevkovo osebno in izpovedno delo, postavljeno v okolje njegovih domačih krajev (cerkev sv. Ane v Cerknem). Mladi podobar in slikar Ivan Seljak se spopada z vrednotenjem svojih lastnih umetniških del in v boleči življenjski preizkušnji izdela kip svetega Boštjana, ki postane višek njegovega ustvarjanja.

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam