skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Pihalni orkester Prebold

Ustni viri navajajo, da je bila Godba Prebold ustanovljena leta 1926 na pobudo takratnega godalnega ansambla ter nekaterih posameznikov. Godba na pihala je bila za tisti čas nekaj modernega, novega. In to novo in moderno so si lahko privoščili le večji in pomembnejši kraji, med njimi tudi Prebold. Pri ustanovitvi godbe na pihala Prebold je imel zelo veliko zaslugo pokojni gospod Pavlič. Znano je, da je prav on posodil precejšno vsoto denarja in s tem omogočil nakup prvih instrumentov. Soustanovitelj je bil tudi kmet Ribič iz Latkove vasi. Ustanovni člani pa so bili: Ivan in Franc Zagoričnik, Ivan Kreže, Jože Herodež, Mihael Janše, Anton Kramar, Ferdinand Rogl, Rudi Kukovnik, Franc Skok, Mirko Šlander, Alojz Janc, Ivan Ahac ter Adi Svetko. 

Per saperne di più

Prvi kapelnik je bil učitelj Šmid; znan kot oseba, predana petju in drugim zvrstem glasbe, ki jo je znal na prav prijeten način, posredovati tudi drugim ljudem. Po vojni je kapelniško palico prevzel tovarniški mojster Henrik Šetor, po letu 1929 pa tovariš Klonkl, kmet iz Šempetra v Savinjski dolini. Klonkl je godbo vodil vse do leta 1934, število članov se je v tem času povečalo, kvaliteta samega orkestra pa izboljšala. To je posledično povzročilo tudi vedno več nastopov, katerih kronika beleži, da je bilo godbo slišati ob vseh pomembnejših praznikih, pri raznih shodih, pogrebih in prireditvah. Po letu 1943 za godbo nastopi pomembno obdobje, saj kapelniško mesto prevzame domačin iz Kaplje vasi; Ivan Ahac. Godba je pod njegovo taktirko doživela velik napredek, ki se je kazal skozi številne nastope doma in v bližnji okolici. Uvedli so tudi urnik vaj.

Razumljivo je, da so takšen orkester spremljale tudi težave, še posebej v času pred 2. svetovno vojno, po kateri je bilo potrebno kar nekaj časa, da se je orkester na novo organiziral in nadaljeval predvojno delo. Težava je bila tudi v kapelniku, slednjega godba ni imela vse do leta 1952, ko je dirigentsko palico prevzel Jože Jančar. Bil je sposoben kapelnik. Vaje so bile redne in tudi nastopi so se vrstili, vendar do pravega priznanja ni prišlo. Nastala so medgeneracijska trenja, ki so se močno stopnjevala. Ni moč trditi da je za slednje kriv le kapelnik, vsekakor so bili temu krivi tudi godbeniki sami. A kljub vsemu, gospodarstvo ni bilo najboljše in bati se je bilo, da bo delo popolnoma prenehalo, zato je orkester dobil novega vodjo. Leta 1955 je iz Zabukovice prišel tovariš Pečnik in bil kapelnik vse do začetka šestdesetih let, ko je pokroviteljstvo orkestra prevzel sindikat TT Prebold, mesto kapelnika pa dolgoletni član, Franc Verk. S pokroviteljstvom TT Prebold, se je godba preimenovala v Pihalni orkester TT Prebold. 70., 80. in 90. leta godbo zaznamujejo številni pomembni dogodki, kot je delo z mladimi, povečano število nastopov, menjave instrumentov, udeležba na tekmovanjih in revijah, menjava uniform in drugo. Leta 1966, natančneje 3. septembra, orkester praznuje 40. obletnico delovanja in tako prvič izvede javni nastop pod vodstvom novega kapelnika. Godba je takrat štela 25 članov, s povprečno starostjo 24 let, nabavljene so bile tudi nove uniforme. Leta 1969 se je orkester udeležil občinske revije in istočasno navezal prijateljske stike z godbo Eggenberg iz Gradca, ki je godbo že naslednje leto povabil v goste. Istega leta se je godba udeležila tudi proslave ob 40-letnici godbe Zarja v Šoštanju. Takšni in njim podobni nastopi so dali preboldski godbi nadaljnji polet in tako je v letu 1971 prišlo do praznovanja 45-letnice. Prireditev je bila pri bazenu v Preboldu, godbe pa so pripravile povorko iz Dolenje vasi pa vse do prireditvenega prostora. Poleg domače godbe so sodelovale še godba iz Liboj, Zabukovice, Šoštanja in gostujoča godba Eggenberg iz Gradca, sodeloval je tudi pevski zbor DPD Svoboda s Polzele ter folklorna skupina iz Šempetra v Savinjski dolini. Pompozni slavnostni koncert je pihalni orkester pripravil tudi 4. septembra leta 1976, ob praznovanju 50. jubileja. Po smrtni kapelnika Verka, konec osemdesetih let, taktirko prevzame Milan Posavec, ki postavi še višje cilje, ki jih je godba realizirala na tekmovanjih Zveze Slovenskih godb.

Po stečaju TT Prebold se je godba preimenovala v Pihalni orkester Prebold. S pomočjo Občine Prebold, pokroviteljev in nastopov nemoteno in uspešno nadaljuje z delom in poslanstvom, ki danes združuje 40 godbenic in godbenikov, ki vadijo in se družijo v sodobno obnovljenih prostorih. Orkester vodi UO, za strokovno vodenje pa od leta 2007 skrbi akademski glasbenik, Marko Repnik. Orkester na leto pripravi dva odmevnejša koncerta, 1. maja prvomajsko budnico, redno pa sodeluje na vseh kulturnih prireditvah v občini in širši okolici. Redno se udeležujejo tudi godbeniških srečanj in tekmovanj. 

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

musica, danza

Autore della collezione digitale

Manuela Fonda (avtor besedila)

Password

PIHALNI ORKESTRI

Data di pubblicazione

09.05.2016 11:17

Ultima modifica

09.01.2017 10:45

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam