skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  
Peter Lipar je svojo pot zborovodje začel že v Mengšu, ko je še kot študent od leta 1932 vodil domači pevski zbor. Per saperne di più
dekliškega pevskega zbora. Po vojni je kot dirigent in umetniški vodja več pevskih zborov v Kranju ter kot pedagog in mentor opravil izjemno delo za zborovsko petje in je s pevci dosegal velike uspehe.
Leta 1945 je pri Sindikalno-kulturno-umetniškem društvu v Kranju prevzel delo v pevski sekciji. Najprej je začel prepevati moški pevski zbor, od leta 1949 tudi ženski zbor in z združitvijo obeh se je oblikoval Mešani pevski zbor France Prešeren Kranj. Lipar je bil vodja in dirigent od začetka pa vse do leta 1975, ko je njegovo delo prekinila bolezen.
Zbor, za katerega je napisal tudi veliko skladb, je spadal v sam vrh domače zborovske ustvarjalnosti, imel je uspehe na številnih tekmovanjih in festivalih, užival je velik ugled v jugoslovanskem prostoru in na turnejah v tujini. Repertoar zbora je bil obsežen in raznolik, peli so od ljudskih, ponarodelih in partizanskih pesmi do novih skladb slovenskih avtorjev. Lipar je vodil tudi Učiteljski pevski zbor Stane Žagar in moški Oktet Sava.

Mag. Monika Rogelj: Glasbenik Peter Lipar (1912–1980) in njegove sledi v Kranju. Gorenjski muzej, Kranj 2013 (razstava in zloženka).

Fotogalleria

Informazioni

Pubblicato da

Gorenjski muzej

Password

dirigenti, GLASBA, Glasbena šola Kranj, Kranj, Lipar, Peter, Pevski zbor France Prešeren Kranj, PEVSKI ZBORI, Učiteljski pevski zbor Stane Žagar, učiteljski pevski zbori

Data di pubblicazione

26.04.2013 08:17

Ultima modifica

30.04.2013 11:01

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam