skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Golieva obeležja v Trebnjem

Ob 130. obletnici rojstva Pavla Golie.

Per saperne di più

Pavel Golia se je rodil 10. 4. 1887 v Trebnjem. Že v času  njegovega otroštva se je s starši preselil v Novo mesto, saj je njegov oče Ludvik Golia postal sodnik v Novem mestu. Tam je tudi nadaljeval svoje šolanje. Po vojaški karieri v prvi svetovni vojni, se je naselil v Ljubljani, kjer je prevzel službo ravnatelja SNG drame.

A Trebanjci svojega rojaka niso pozabili. Deset let po njegovi smrti je Slovenska akademija znanosti in umetnosti na pročelje njegove rojstne hiše postavila spominsko ploščo. Že kmalu po njeni postavitvi je tedanji župan Trebnjega predlagal, da bi učenci tedanje občine Trebnje (obsegala je območje današnjih občin Trebnje, Mirna, Šentrupert in Mokronog-Trebelno) brali za Golievo značko. Leta 1983 so po njem imenovali občinsko knjižnico in jo preselili v nove prostore. Kmalu zatem se je v njej začel oblikovati Goliev spominski kotiček. Po njem so začeli poimenovati nagrade za kulturne dosežke. Že leta 1986 zasledimo prvi pravilnik o podeljevanju Golieve plakete.

Leta 1996 je Občina Trebnje razglasila Goliev rojstni dan kot praznik občine Trebnje, od takrat vsako leto v začetku aprila potekajo tradicionalni Golievi dnevi, na katerih so do leta 2006 podeljevali Golieve plakete in priznanja ter občasno razglasijo častne občane Občine Trebnje. Ko se je v Trebnjem 2003 oblikovala prva stalna razstava Rastoča knjiga, je v njej Pavel Golia dobil osrednje mesto.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Patricija Tratar

Password

SLOVENSKI KNJIŽEVNIKI, Trebnje

Data di pubblicazione

04.04.2017 09:57

Ultima modifica

16.01.2019 13:03

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam