skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Pavel Dimitrov - Usoden je bil odišavljen robček

Vsebino predstavlja zgodba Usoden je bil odišavljen robček, ki jo je napisal Pavel Dimitrov in je bila objavljena v knjižici Kako so se na Jesenice včasih priseljevali.

Per saperne di più

To je življenjska zgodba družine Dimitrov, avtorjeve mame Frančiške Črnologar s Hrušice in očeta Aleksa Dimitrova iz Lisine v Srbiji, ki sta se spoznala na vlaku v času očetovega služenja vojaškega roka na Gorenjskem. V nadaljevanju avtor opisuje mamino pot na svoj novi dom v Božici na jugoslovansko-bolgarski meji, kjer je družina živela do leta 1951, ko so se priselili na Jesenice. Avtor se je izšolal za ključavničarja in se zaposlil v Železarni Jesenice. Šolanje je nadaljeval ob delu ter postal delovodja. V prostem času je bil dejaven pri folklori in pevskem zboru na Hrušici. Kot aktiven alpinist in član alpinističnega odseka se je udeležil himalajske odprave leta 1965. Bil je tudi načelnik GRS Jesenice in predsednik Planinskega društva Jesenice, aktivno je sodeloval pri odprtju dveh planinskih koč. Za svoje delo na različnih področjih je prejel pomembna priznanja. Dokument vsebuje tudi fotografije deda Dimitra Aleksa Dimitrova, mame Frančiške z Jelico in Pavlom leta 1940, očeta z otrokoma v Božici leta 1942, hiše pri Črnologarju na Hrušici 48 ter avtorja na Himalajski odpravi leta 1965. Vse fotografije so last Pavla Dimitrova.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Pavel Dimitrov

Password

Jesenice, priseljevanje, LOKALNE SKUPNOSTI, kulturna dediščina, krajevna zgodovina, ETNOLOGIJA

Data di pubblicazione

27.12.2018 20:02

Ultima modifica

07.12.2018 18:24

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam