Mappa  

Paracelsus - Luther medicine

V zbirki so predstavljeni življenje in dela Paracelsusa, utemeljitelja sodobne medicine. Posebna pozornost je posvečena njegovim povezavam s slovenskimi kraji in ljudmi.

Per saperne di più
Paracelsus, eden najpomembnejših reformatorjev medicine, je tudi  ena najnenavadnejših osebnosti v  zgodovini znanosti. Njegov pogled  in odnos do sveta izraža izrek, ki ga pogosto najdemo na naslovnicah njegovih del in ga lahko preberemo na vrhu njegovega portreta (Hirschvogel): »Alterius non sit, qui suus esse posest,« kar pomeni: »Naj ne bo odvisen od drugega, kdor je lahko sam svoj«.
Paracelsusovo pravo ime je Philippus Theophrastus Aureolus Bombastus von Hohenheim (1493?- 1541). Kot je veliki reformator Martin Luther vplival na spremembe v cerkvi, tako je Paracelsus vplival na razvoj medicine, zato ga imenujejo tudi »Luther v medicini.« Vzdevek Paracelsus (tj. več od Celsusa) si je izbral sam, saj je verjel, da je njegovo znanje večje od A. C. Celsusa, znamenitega enciklopedista iz 1. stoletja, avtorja medicinske enciklopedije, ki so jo na novo odkrili leta 1426 in je bila v 15. stoletju  zelo popularna.

Fotogalleria

Informazioni

Autore della collezione digitale

Mira Petrovič

Password

Paracelsus (1493-1541)

Data di pubblicazione

07.10.2010 00:00

Ultima modifica

15.01.2019 12:58

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam