skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Otroški in mladinski pisatelj - poezija za otroke in mladino

Maloštevilna, vendar bogata pesniška ustvarjalnost

  • Pesmi za otroke in mladino je najprej objavljal v glasilih, časopisih, revijah in listih za mlade.
  • Leta 1920 je izšla njegova prva knjiga za mladino – pesniška zbirka z naslovom Pastirci pri kresu in plesu.
  • S svojimi verzi je obogatil številne slikanice, nekaj njegovih pesmi je uglasbenih, uredil je tudi izbor slovenske mladinske poezije z naslovom Malčki in palčki.
Per saperne di più

Ni naključje, da je literarna zvrst, s katero se je med otroki in mladino najbolj uveljavil, prav pripovedništvo, saj je pisal predvsem prozna dela. Vseeno pa ne moremo zanemariti njegove, po številu izdanih naslovov sicer bolj skromne bere poezije, v kateri pa se kaže bogata pesniška ustvarjalnost.

Bevk je že v svojih najstniških letih pokazal izjemno nadarjenost za pisano besedo. Njegove otroško igrive in duhovite pesmi so najmlajši lahko prebirali v glasilih, revijah, časopisih in listih za mlade. Najprej jih je objavljal v Zori, Vrtcu, Angelčku, Zvončku, Vedežu, Mentorju, kasneje pa še v Mladiki, Novem rodu, Domu in svetu …

Čeprav je imel, sodeč po pismih, v katerih sta si dopisovala s Franom Saleškim Finžgarjem, že leta 1912 pripravljeno pesniško zbirko za otroke z naslovom Srebrni smeh, mu izdaja dela zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ni uspela. Tako je pisateljeva prva mladinska knjiga s spremenjenim naslovom, Pastirci pri kresu in plesu, izšla šele leta 1920 pri Slomškovi zvezi v Ljubljani.

Pisatelj nam je z zgoraj omenjeno zbirko približal težko življenje malih pastirjev, njihova resnična čustva ter močno navezanost na naravo, ki jih je obdajala, in živali, s katerimi so preživljali svoj vsakdan, medtem ko je ilustrator France Kralj poskrbel, da vsi ti bosi dečki in deklice, kozice in ovčice, njive in trate … oživijo na knjižnih straneh, med našim branjem.

Pastirci pri kresu in plesu so po vojni izšli še enkrat. Leta 1959 jih je, s predelavo Igre o svetem Nikolaju v Igro o dedku Mrazu, z izpuščeno pesmijo Trije modri in molitvico Pojmo spat! ter nekaj dodanimi pesmicami (Teta pravljice šepeče, Pri čevljarju), izdala Mladinska knjiga, ilustratorski pečat   pa je v njej pustil Tone Kralj. Omeniti velja tudi, da so nekatere Bevkove pesmi iz zbirke (Pričevljarju, Rajanje, Prsti, Otroci zibljejo, Brbr - cvik) skozi leta uglasbili znani slovenski skladatelji (Ferdo Juvanec, Pavle Kalan, Peter Lipar idr.).

Pisatelj je v nadaljnjih ustvarjalnih letih s svojimi verzi obogatil številne slikanice (Oglejte si učene živali!, Kaj vse mali Tonček zna, Pisane podobe, Ah, kako lepo …!, Kaj mi znamo, kako se igramo), ki so izšle pri Narodni knjigarni v Gorici; njen ravnatelj je bil pesnik sam, poleg tega pa je uredil še izbor slovenske mladinske poezije z naslovom Malčki in palčki.

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam