skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Otroški in mladinski pisatelj - črtice in povesti

Več kot 50 del za otroke in mladino

  • V ospredju je odraščajoči otrok v krutem in neusmiljenem svetu.
  • V zbirki Zlata knjiga, ki vključuje klasična dela mladinske književnosti, je izšlo šest Bevkovih povesti.
Per saperne di più

France Bevk se je uveljavil predvsem kot pripovednik, pri čemer je velik del svojega opusa, več kot 50 del, namenil otrokom in mladini. Za mlade je pisal že pred drugo svetovno vojno (Tatič, Moja mati ...), vojna je Bevkovo pisateljevanje za kratek čas ustavila, po njej pa je zopet ustvaril številna dela.

Bevkove črtice so izšle v treh zbirkah: Otroška leta (1949) s spomini na rojstni kraj in otroštvo, Smeh skozi solze (1959) z večinoma partizansko tematiko in Zlata voda (1969), v kateri je bralcem že znane črtice drugače razvrstil ter dodal novo – Zlata voda, ki zbirko uvede in naslovi.

Tatič, Pestrna, Grivarjevi otroci, Tonček, Učiteljica Breda je le nekaj naslovov izmed mnogih Bevkovih mladinskih povesti, v katerih je pisatelj v ospredje postavil odraščajočega otroka: njegovo osamljenost in intenzivno čustvovanje, ki rodita duševno stisko, ta pa burne odzive (maščevanje, kraja …); njegovo navezanost na domače živali, kar mu prinese tako želeno nežnost in ljubezen, ki ju primanjkuje v krutem in neusmiljenem bajtarskem življenju ter na otrokovih poteh v svetu. Otroka je postavil kot nosilca povesti z domovinsko tematiko: v boju proti potujčevanju primorskih Slovencev, za materni jezik in domovino, pri pripovedovanju o doživetjih partizanskega kurirčka. Mladega bralca je popeljal tudi po poteh tolminskih puntarjev, nekdanjih borcev za pravico in svobodo.

France Bevk je prejel Prešernovo nagrado za zbirko Otroška leta in povest Tonček ter Levstikovo nagrado za povesti Tonček in Mali upornik.

Njegova dela so resnično navduševala mlade bralce, saj si je vstop med zlate knjige založbe Mladinska knjiga s svojo priljubljenostjo med mladino priborilo kar šest pisateljevih mladinskih del: Lukec in njegov škorec, Mali upornik, Pastirci in Grivarjevi otroci, Pestrna, Knjiga o Titu. Zbirka Zlata knjiga vključuje klasična dela mladinske književnosti in je tako pomembna, da ima svoj dan, dan zlatih knjig. Na ta dan, ki je tudi dan rojstva in smrti Franceta Bevka, se vsako leto od 1961. dalje začne vsem  dobro poznana bralna značka, gibanje, ki spodbuja branje mladih.

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam