skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Ortneški grad - Ortenegg in grad Ottenstain

Grad in gospostvo Ortenegg (po krajnsko Ortének) leži na Srednjem Kranjskem, od Ljubljane šest milj in od Ribnice tri četrt ure na vzpetini hriba. Je prav lepa stavba, v kateri je tudi kapela sv. Križa. Spočetka so grad začeli graditi grofje Ortenburški in od njih kot svojih ustanoviteljev je dobil prva dva zloga svojega imena. Ko je izumrla ta družina, so ga dobili grofje Celjski. Toda ko je izumrla še ta družina, je pripadel avstrijski vladarski hiši in je zato še danes zastava [Zastava: ozemlje je bilo pod avstrijsko zastavo. Pripadalo je avstrijski vladarski hiši]. Nato so ga imeli v posesti gospodje von Lamberg, nato gospodje von Moschkhan, za njimi gospod Hans Jurij, grof von Liechtenberg. Po njegovi smrti ga je dobil njegov sin Wolf Andrej, grof von Liechtenberg. Od njega ga je pred kratkim z nakupom pridobil gospod Franc Bernhard, grof von Liechtenberg, spoštovanja vrednih deželanov na Kranjskem, ritmojster za imenjske konje, pa ga je sedaj že predal svojemu sinu Gottfriedu grofu von Liechtenberg, ki ga poseduje še danes.

V Kmečki zvezi združeni puntarski kmetje so prišli tudi pred ta ortneški grad, toda gospod Jožef von Lamberg se jih je hrabro branil. Ko pa je uvidel, da jih s silo ne bo mogoče odgnati, se je začel z njimi nadvse prijazno pogovarjati in jih z lepimi besedami pripravil do tega, da so na koncu odšli. Torej je zlepa opravil tisto, česar zgrda ni mogel. In tako mil jezik po učinku dostikrat doseže več kot najostrejši meč. Ko se v letu 1528 v mesecu juliju Turki v velikem številu vpadli na Krajnsko, so požgali vasi okoli Ortneka in strašno divjali. V mesecu marcu leta 1546 so spet pridrli, požigali, ropali in morili. V novembru 1688 je Ortnek doživel drugo grozo, kajti strela je hudo treščila v grad.

Per saperne di più

Čisto blizu gradu Ortnek, samo za lučaj kamna daleč stran, stoji grad Ottenstein, ki pa je danes povsem pust in je od njega videti samo še štirioglat stolp.

Grad Ottenstain

Izpričano je, da je grad Ortnek nekoč bil last dveh grofov Ortenburških. Ker pa se nista mogla sporazumeti, da bi stanovala pod isto streho, je grof Oto zgradil ta stolp oziroma grad in ga imenoval Ottenstein. Schönleben piše v genealogiji Genealogia Aurspergiana naslednje:

Pilgrimus Drugi tega imena (namreč von Aursberg) je s svojo soprogo, ki nam ni znana, spočel Pilgrima Tretjega in Konrada Tretjega ter Engelbrehta Prvega (o katerem lahko preberemo, da se je okoli leta 1178 izkazal kot dobrotnik samostana v Stični), nadalje Sofijo Prvo in Agnes, ki so jo okoli leta 1140 poročili s Henrikom grofom Ortenburškim. Rodila mu je grofa Ota in Hermana, ki je bil najprej arhidiakon na Koroškem potem pa je bil izvoljen za krškega škofa. Oto pa je z izgovorom, da še ni bila izplačana neka dota, začel spopadat s Pilgrimom III. po smrti Pilgrima Drugega (tako kot se je v tistem času plemstvo povsod bojevalo med seboj). In pri tem je razrušil turjaški grad in zgradil nedaleč od njega drug grad, ki mu je dal po svojem imenu ime Otenstein, in od tega je še videti stolp. In tako je avtor rodovnika, ki je zapisan na pergamentu, to zelo jasno zapisal.

Toda ta grad Ottenstein je po izumrtju grofov Ottensteinskih spet pripadel gospostvu Ortnek in je do današnjega dne ostal pri njem in je sedaj last zgoraj omenjenega barona von Liechtenberga.

[Nekdanji Ortneški grad danes sameva v razvalinah. Grajske kapela sv. Križa v poznejših virih ni več zaslediti. Ob ortneškem gradu je že tedaj stala cerkev sv. Jurija, ki jo Valvasor omenja med podružničnimi cerkvami ribniške fare. Cerkev danes zaradi dotrajanosti klavrno propada. Njeno bogato opremo hrani Narodna galerija v Ljubljani. O gradu Ottenstain, ki je nekoč stal nedaleč od Ortneškega gradu danes ni več sledu. Na bakrorezni podobi Ortneškega gradu so še razvidni ostanki gradu Ottenstain.]

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

storia

Autore della collezione digitale

Domen Češarek

Contatti

Domen Češarek

Password

GRAD, GRADOVI

Data di pubblicazione

20.03.2017 07:07

Ultima modifica

20.03.2017 10:39

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam