skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Od Našega dela do Štajerskega tednika (1948- )

Po drugi svetovni vojni je na Ptujskem začelo izhajati Naše delo, predhodnik današnjega Štajerskega tednika.

Per saperne di più
V prvih letih po drugi svetovni vojni se je Jugoslavija zaradi spora s Sovjetsko zvezo soočala s hudimi vojaškimi, političnimi in gospodarskimi pritiski iz vzhoda in zahoda. Vladajoča Komunistična partija (KP) je tudi z agitacijo in propagando poskušala skrbeti za ustrezno politično linijo pri razvoju jugoslovanskega modela socializma in mobilizaciji prebivalstva za povojno obnovo države. Nastala je potreba po glasilih, ki bi posredovala redna tiskana obvestila o pomembnih dogodkih, o sporočilih oblasti ter o razlagah in tolmačenjih novih družbenih procesov.

Na Ptujskem je leta 1948 prosvetni odsek pri Okrajnem odboru OF Ptuj, na pobudo Okrajnega komiteja KPS, pričel s pripravami za natis lokalnega glasila. Naše delo (1948-1950), glasilo okrajnega odbora OF Ptuj, je pokrivalo območje Ptujskega polja, Slovenskih goric, Haloz ter Ormoža. Časopis ni imel stalne novinarske ekipe, vsebine zanj so poleg urednika pripravljali dopisniki in aktivisti OF. Pri izboru »primernih« vsebin za objavo je imela odločilno besedo KP, ki je s pomočjo komisij za agitacijo in propagando nadzirala kulturo in prosveto nasploh. Prvi ptujski povojni časopis so zaznamovale številne zamenjave odgovornih urednikov. Zanj med prebivalstvom, ki se ni ukvarjalo s politiko, ni bilo posebnega zanimanja. Finančne težave, s katerimi se je nenehno soočal, pa so že po dveh letih privedle do prenehanja izhajanja.

Prizadevanja lokalnih aktivistov in družbeno političnih delavcev so doprinesla k ponovnemu izhajanju lokalnega glasila, preimenovanega v Ptujski tednik (1951-1961). Po letu 1952, ko je bila na državni ravni ukinjena komisija za agitacijo in propagando, je tudi Ptujski tednik malce svobodneje zadihal. Poročal je o političnem, gospodarskem, kulturnem, prosvetnem, družabnem in športnem dogajanju na širšem ptujsko-ormoškem območju. Da bi se čim bolj približal ljudem, je z leti ponujal tudi vedno več razvedrilnih vsebin. Naklada je počasi, a vztrajno rasla. Po ustanovitvi zavoda Ptujski tednik, ki je bil delno sofinanciran s strani občin Ptuj in Ormož, je bila njegova nadaljnja usoda manj negotova.

Leta 1961 se je Ptujski tednik na pobudo občinskih odborov SZDL Ptuj in Ormož preimenoval v Tednik (1961?2003). S preimenovanjem se je tudi simbolično osvobodil teritorialnih meja, novega vetra v jadra pa mu je prinesla tudi združitev z Radiem Ptuj v enotni zavod Radio-Tednik Ptuj. Če je bilo sprva na straneh Tednika še čutiti spone vladajoče politike, je z leti prinašal vedno več neodvisnih, splošno informativnih, poučnih in razvedrilnih vsebin in tako postal glasilo, ki so ga ljudje sprejeli, prepoznali v njem sebe, svoje prijatelje in svoj domači kraj.  

Leta 2003 se je preimenoval v Štajerski tednik (2003- ) in dve leti kasneje postal poltednik z izidom ob torkih in petkih. S svojo dolgoletno tradicijo ter bogato in pestro vsebino, ki prinaša informativne in zabavne vsebine za vse generacije, se je globoko zarisal na zemljevid slovenskih regijskih časopisov in postal nepogrešljiva stalnica na vzhodnem štajerskem območju.

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

storia

Autore della collezione digitale

Melita Zmazek

Password

ČASOPISI, DOMOZNANSKE ZBIRKE, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, Ptuj

Data di pubblicazione

25.09.2013 14:07

Ultima modifica

21.08.2018 16:26

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam