skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Potreba po raziskovanju oblačilne dediščine domačega okolja

Folklorna dejavnost se v zadnjih letih brez dvoma razvija bistveno bolj intenzivno kot pred desetletji.

Razlog za to je mogoče najti v splošnih družbenopolitičnih razmerah, na katere vpliva občutek, da smo ljudje del velikega sveta (globalne vasi), znotraj katerega izginjajo razlike, po katerih bi se ločili od Drugih, in zaradi povečane strokovne skrbi za razvijanje tega področja ljubiteljskih kulturnih dejavnosti.

Ljudje za svoj obstoj potrebujemo občutek pripadnosti, občutek povezanosti in občutek, da nismo le del množice, ampak smo hkrati z njo pomembni nosilci skupinske identitete – smo del skupnosti, ki nas same in skupnost kot celoto dela posebno. S tem razlogom se naslanjamo  na pretekle kulturne prakse, ki jim s poustvarjanjem v sodobnosti sicer spreminjamo funkcijo ter v povezavi s tem deloma tudi obliko, posledično pa nam ponotranjene s preteklostjo povezane kulturne prvine dajejo temeljno skupinsko identifikacijo. 

Per saperne di più

V oblačilni kulturi, pa tudi sicer v načinu življenja je za podeželsko prebivalstvo, ne le na Slovenskem temveč tudi sicer v svetu, značilno zamudništvo. Sprejemanje kulturni prvih višjih plasti prebivalstva na nižje torej ne poteka avtomatično, brez sprememb in istočasno, ampak prihaja do zakasnitev in tudi do selekcioniranja, saj nižji sloji sprejemajo prvine, ki mu ustrezajo tudi glede na siceršnje življenjske razmere, tradicijo ipd.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Helena Krampl Nikač

Indirizzo web

https://www.mkk.si/

Data di pubblicazione

28.12.2018 14:26

Ultima modifica

28.12.2018 14:21

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam