skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

O oblačenju in njegovemu spreminjanju

 
Od kdaj in zakaj se ljudje oblačimo, do danes še ni povsem natančno pojasnjeno. Vsem živim bitjem se v evoluciji spreminjajo lastnosti – živalim in ljudem npr. tudi telesne oblike – in vsaj nekatere značilnosti služijo zaščiti telesa pred neugodnimi vremenskimi vplivi in nekaterimi drugimi ogrožajočimi nevarnostmi.

Pri ljudeh je funkcijo varovanja telesa pred negativnimi vplivi okolja deloma prevzela obleka, ki jo po lastnem zgledu prenašamo tudi nekaterim živalim.

Per saperne di più

Obstajajo domneve, da se ljudje nismo začeli oblačiti zaradi potrebe po zaščiti svojega telesa pred mrazom, vročino in drugimi vremenskimi vplivi ter dejavniki, ki so ogrožali ali negativno vplivali na naše bivanje, ampak zaradi sramežljivosti in potrebe po prikrivanju oz. poudarjanju nekaterih delov telesa.

Z obleko ljudje še danes zakrijemo tiste dele telesa, ki jih družba označuje kot neprimerne razkazovanju, in razgalimo tiste – odvisno od družbenih norm, priložnosti, vremenskih okoliščin in drugega – ki si jih želimo.

Družbeni dejavniki so, kot je na podlagi slikovnih, ustnih in predmetnih pričevanj s Preddvora in njegove okolice mogoče povsem jasno razbrati, odločilno zaznamoval tudi oblačenje Preddvorčanov, poleg tega pa so oblačenje Preddvorčanov in okoličanov močno določali tudi gospodarski, politični in verski dejavniki. Ni namreč mogoče prezreti dejstva, da se je npr. v 19. stoletju oblačenje na gradovih v Preddvoru in okolici razvijalo drugače kot oblačenje v njihovi bližini ali na bolj oddaljenih kmetijah. Pa tudi oblačenje graščakov ni bilo enotno.

Pričevanja jasno kažejo, da ni bilo uniformno, a ne le to; obstajala so številna nepisana določila, ki so narekovala izbiro oblačil in načinov oblačenja.

Znotraj njih so se različno oblačili mlajši in starejši, drugače družbeno naprednejši in konservativnejši … in jasno – drugače moški kot ženske, drugače lastniki gradov kot na gradu živeči služabniki, drugače kuharice kot delavci na polju itd. V nekdanjem in sedanjem oblačenju Preddvorčanov so obstajale razlike – nedvomno – ob njih pa tudi podobnosti, na podlagi katerih je mogoče nekdanje oblačenje Preddvorčanov in okoličanov v nekaterih pogledih posploševati in izpostavljati skupne lastnost določenih družbenih skupin.

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Helena Krampl Nikač

Indirizzo web

https://www.mkk.si/

Password

OBLAČILA, URBANA ETNOLOGIJA, ETNOLOGIJA

Data di pubblicazione

28.12.2018 14:26

Ultima modifica

05.04.2018 12:17

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam