skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Njegovo pomembnejše delo

Pomagal je pri ureditvi in opremi kmečke hiše v Mozirskem gaju ter zbiral arhivsko gradivo iz vse doline, kar je sedaj v hrambi Zgodovinskega arhiva v Celju. Tej zbirki je odstopil tudi vrsto zanimivosti iz svojih osebnih gradiv. Leta 1999 je kraju Mozirje podaril svojo zbirko starih knjig, vedut, bankovcev, starih razglednic in fotografij ter drugih zanimivih predmetov, kar je na ogled postavljeno v Osebni zbirki Aleksandra Videčnika, ki je sestavni del Muzejske zbirke Mozirje in Mozirjani.

Per saperne di più
Spisal je 32 samostojnih knjižnih del, poleg tega pa je prevajal tudi lokalne zgodovinske listine, med  njimi Knjigo tržanov Mozirja iz leta 1740. Prevod je priložen faksimilirani izdaji te knjige. Njegova  knjižna dela so pretežno zgodovinske in  narodopisne vsebine.
Predlagal je šestnajst spominskih obeležij pomembnim Zgornjesavinjčanom (dr. Jožetu Goričarju, Franu Tratniku, Ignacu Orožnu, Vincencu Lipoldu, Žigi Laykaufu itd.) in sicer v Mozirju,  Šmihelu, Potoku,  Pustem polju,  Gornjem Gradu in na Ljubnem.
Napisal je osem dramskih prizorov o življenju in dogajanjih v različnih krajih, od tega so bili trije uprizorjeni  v Mozirju in na Ljubnem.
Pisal je strokovne članke v Časopis za zgodovino in narodopisje, Bančni vestnik, Savinjski zbornik,  Celjski zbornik,  Velenjski zbornik, Banka in mi ter Grafičar.
V Večeru je objavil enajst nadaljevanj podlistka z zgodovinsko vsebino »Hranilništvo na Slovenskem«  ter deset nadaljevanj o Mohorjevi družbi.  
Pripravljal je tudi scenarije za različne prireditve v Celju,  Mozirju,  na Rečici in na Ljubnem ter  pripravil  tri kvize o poznavanju lokalne zgodovine Mozirja.
Uredil je preko dvajset  razstav, predvsem zgodovinske vsebine v Celju, Mozirju, na Rečici in na Ljubnem. Pripravil pa je  tudi stalno razstavo o preteklosti Prostovoljnega gasilskega društva  Mozirje v Gasilskem domu v Mozirju ter vrsto brošur: 120 let Planinskega društva Mozirje, 110 let Turističnega društva Mozirje, Zgodovina Mozirja, Radmirska osnovna šola itd.
Napisal je Zgodovino hranilnic na Slovenskem, ki je bil objavljen v Zborniku Europaische Sparkassengeschichte 2. del, ki so ga izdali v Nemčiji, Franciji in na Angleškem.

Informazioni

Categorie

cultura

Contatti

Roman Mežnar

Data di pubblicazione

08.12.2010 09:10

Ultima modifica

18.03.2019 11:27

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam