Mappa  

Slog oblačenja je z razmahom popularne kulture postal način izražanja pripadnosti določeni subkulturi ali uporništva proti uveljavljenim družbenim normam in pravilom. Mladim je pomenil možnost gradnje lastne identitete in razlikovanja od starejših generacij.

Per saperne di più

Trendi v oblačenju so med ljudi prihajali preko različnih medijev, naj je šlo za posnemanje sloga glasbenikov, vzornikov iz tujih revij ali pa zvezdnikov iz hollywoodskih filmov. Tako je na kopalno modo vplival film Ples na vodi, ki so ga v Jugoslaviji prvič predvajali leta 1951. Med dekleti so zato postale najbolj zaželene bikini kopalke, kakršne so nosile igralke, med fanti pa minimalke. Ker ne enega ne drugega ni bilo moč dobiti, so se morali znajti po svoje. Zelo priročne za izdelavo minimalk so se izkazale pionirske rutice.

Po letu 1950 so v Jugoslavijo začele prihajati prve kavbojke, ki so se uspele izogniti zaprtim mejam, ideološki kritičnosti in zavračanju vsega, kar je prihajalo z Zahoda, še posebej popularne kulture. Med mladimi so bile izjemno priljubljene, ker so se lahko z njimi razlikovali od starejših generacij, se uprli pričakovanjem in predstavam o njihovem videzu, načinu življenja in prihodnosti ter se poistovetili z generacijo mladine, ki je odraščala v zahodni družbi. Zato so za številne postale glavni razlog za pot v Avstrijo in Italijo, česar ni mogla spremeniti niti domača tekstilna proizvodnja, ki je prav tako začela izdelovati kavbojke, ki pa se po videzu, kvaliteti in znamki nikakor niso mogle postaviti ob bok tistim, ki so jih pretihotapili čez mejo. 

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Urška Repar

Password

GLASBA, MODA, UMETNOST

Data di pubblicazione

24.10.2018 09:29

Ultima modifica

29.10.2018 07:53

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam