skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Mestni trg, Trg svobode in Partizanski trg

V Metliki so trije trgi: Mestni trg, Trg svobode in Partizanski trg.

Per saperne di più

Na Mestnem trgu stojita stavba Občine Metlika in župnijska cerkev sv. Nikolaja. V preteklosti se je imenoval Dolenji trg. Slovel je po tem, da je bil poln življenja in raznoraznih rož, še posebej oleandrov. Za kratek čas se je leta 1934 preimenoval v Trg kralja Aleksandra, ki je bil tistega leta ubit. V preteklosti so na tem trgu delovale lekarna, čitalnica, različne trgovine in gostilne. V hiši nasproti cerkve sta rojena publicist in literat Engelbert (12. november 1873 – 25. februar 1950) ter kipar  Alojz Gangl  (8. junij 1859 – 2. oktober 1935).

Trg svobode – kratek čas poimenovan tudi Ganglov in Spodnji trg – je osrednji trg, s katerega se razprostira pogled na park in pročelje metliškega gradu. Na tem trgu Metliška folklorna skupina Ivan Navratil vsako leto na velikonočni ponedeljek »zavira kolo«. Tu je bila prva Dolenjska hranilnica in posojilnica.

Partizanski trg je bil nekoč imenovan tudi Gornji trg. Tu se je rodilo kar nekaj znanih Metličanov: Osip Šest (23. julij 1893 - 22. maj 1962; režiser, igralec, publicist, prevajalec, scenograf, pisatelj), Ivan Navratil (5. marec 1825 - 28. november 1896; jezikoslovec, urednik in narodopisec), Anton Navratil (23. september 1832 – 21. oktober 1897; deželni poslanec, narodni buditelj, častni občan Metlike, dolgoletni predsednik Narodne čitalnice). V preteklosti so se na tem prostoru odvijali sejmi.  Na sedanjo obliko trga je vplivala 2. svetovna vojna, in sicer Italijani, ki so ga zgradili. Tu je tudi rojstna hiša Osipa Šesta, v kateri je bila osnovna šola do izgradnje nove šole leta 1966, nato je zgradba služila za potrebe srednje tekstilne in kasneje vzgojiteljske šole. Sedaj v tej stavbi domujejo številna društva in ostale organizacije.

Vsi trije trgi, ki so med seboj povezani, pa so prizorišče vsakoletne prireditve Vinska vigred.

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Data di pubblicazione

09.09.2019 12:11

Ultima modifica

14.05.2020 12:13

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam