skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Matilda Serec, najstarejša Pomurka

Matilda Serec je v oktobru 2014 dopolnila 105 let. Vseh težkih in tudi lepih trenutkov svojega dolgega življenja se še zelo živo in dobro spominja. Nekaj teh je delila tudi z nami.

Per saperne di più
Z izredno prijetno sogovornico Matildo Serec iz Satahovcev pri Murski Soboti smo poklepetali o življenju nekoč in danes, o njenih spominih, katerih v 105.-ih letih ni malo. Od njenih rosnih let do danes se je marsikaj spremenilo, saj je tehnologija v zadnjih nekaj desetletjih izredno napredovala. Vse kar danes delamo s stroji oziroma le-ti delajo namesto nas, so v njenih mladih letih in tudi še kasneje delali ročno. Tudi zato, poleg splošnega pomanjkanja in revščine, je bilo življenje nadvse težko in naporno. O tem napredku tedaj še sanjali niso: "Nej bilou strojov kak gnesden, eh nanč nišče nej mislo nikdar ka tou kaj bo."
Doživela in preživela je obe svetovni vojni ter vse življenje trdo delala na kmetiji. Niso je zlomile ne življenjske preizkušnje ne osebne izgube, ampak je vselej z vedrim korakom stopila v nov dan. Katere so bile tiste ključne življenjske prelomnice oziroma postaje v njenem življenju, kako se je soočila z njimi in v kakšnem spominu so ji ostale, je v prisotnosti hčerke Irene zaupala tudi nam.

Fotogalleria

Informazioni

Categorie

storia

Autore della collezione digitale

Klaudija Sedar

Data di pubblicazione

27.03.2015 00:00

Ultima modifica

19.01.2019 17:04

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam