Mappa  

Matej Slekovec (1846-1903) je bil štajerski duhovnik, ki je kot zgodovinar- samouk zbral obsežno zgodovinsko dokumentacijo in napisal pomembne zgodovinske razprave o slovenski Štajerski.

Per saperne di più
Že kot kaplan v Središču ob Dravi je Slekovec  zbral precej podatkov o kraju in to mu je vzbudilo veselje do zgodovinskega raziskovanja. V naslednjih letih je zbral obsežno zgodovinsko dokumentacijo o slovenski Štajerski, pri čemer se je posluževal cerkvenih matičnih knjig ter občinskih in osebnih arhivov; brskal je po arhivih v Gradcu, Mariboru, Ljubljani, Zagrebu, Salzburgu in na Dunaju.
Objavil je številne zgodovinske članke in razprave ter nekaj spisov nabožne in druge vsebine. Za nekatere kraje je sestavil  izvrstne kronike, ki so prava zakladnica krajevne zgodovine .
Čeprav je bil Slekovec samouk, so  ga zaradi njegovega znanja in natančnosti pri raziskovanju zelo cenili tudi v strokovnih krogih, posebej še slovenski in nemških  zgodovinarji,  ki jim s svojim gradivom pomagal  pri njihovih raziskavah.  Zaradi svojega ugleda je bil ob ustanovitvi Zgodovinskega društva za slovensko Štajersko leta 1903 tudi izvoljen za njegovega prvega predsednika. Čeprav je Slekovec takrat že resno bolehal, so vanj polagali velike upe, tudi zato ker  se je v jeseni  tega leta upokojil  in sklenil oditi v Maribor, kjer naj bi prevzel službo škofijskega arhivarja.  To se žal ni zgodilo, saj je že decembra 1903 umrl v Ljubljani.

Fotogalleria

Posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Mira Petrovič

Password

ZNAMENITE OSEBNOSTI

Data di pubblicazione

02.12.2011 00:00

Ultima modifica

15.01.2019 12:57

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam