skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Luka Svetec (1826 - 1921)

Luka Svetec je večina življenja preživel v Litiji, vendar je bil po rodu iz Podgorja pri Kamniku. Tako je imel Luka Svetec dodatno ime – Podgorski. Po otroštvu je obiskoval osnovno šolo pri frančiškanih v Kamniku, kasneje gimnazijo Alojzijevišče v Ljubljani. Končal je licejski študij v Ljubljani in nato med leti 1848 in 1849 študiral pravo v Ljubljani. Študij je dokončal leta 1853 na dunajski univerzi ter takoj po končanem študiju odšel službovat na Hrvaško. Od 1861 je bil adjunkt v Mokronogu in Kočevju, leta 1864 pa je postal sodnik na Brdu pri Lukovici, 1866 pa policijski komisar na ljubljanskem magistratu.

Per saperne di più
Med leti 1871 in 1872 je opravljal službo notarja v Idriji, ter od 1873 dalje v Litiji. Tu je bil ugleden meščan in aktiven društveni delavec, saj so bila na njegovo pobudo ustanovljena pomembna društva.

Luka Svetec je bil poročen s Terezino. Imela sta tri sinove: Ivana, Pavla in Albina. Ivan je umrl v otroških letih, Albin pa je umrl 1915 v Litiji. Sin Pavel je umrl leta 1927. Ena redkih živih prič je bila vnukinja Milica Bartenjeva in sin dr. Mitja Bartenjev. Rod nadaljujejo še trije pravnuki: Toni, Franci in Milica.

Svetec je v politiki deloval od 1862 dalje in bil naslednje leto izvoljen v kranjski deželni zbor. Kot poslanec je zagovarjal pravice Slovencev, potrebo po slovenski univerzi in načela naravnega prava proti načelom zgodovinskega. Kranjski deželni zbor ga je 1867 izvolil v dunajski državni zbor; v katerem je iz bojazni pred zaostritvijo nemško liberalne vladne usmeritve glasoval za dualizem. Leta 1873 se je začasno umaknil iz politike in se 1877 vanjo ponovno vrnil, ko je bil izvoljen v kranjski deželni zbor.

Kot književnik je pisal prozo in pesmi.

Pokopan je na litijskem pokopališču.


Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Knjižnica Litija

Password

Litija, Svetec, Luka, Valvazorjev trg, ZNAMENITE OSEBNOSTI

Data di pubblicazione

26.09.2010 15:25

Ultima modifica

21.01.2018 04:08

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam