skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Ludvik Vrečič, prvi prekmurski slikar

V letu 2015 mineva 115 let od rojstva (10. april 1900) in 70 let od smrti (4. julij 1945) prvega prekmurskega akademsko šolanega slikarja, ki je s svojimi deli edini kakovostno zapolnil likovno vrzel prve polovice dvajsetega stoletja, pa čeprav večino časa fizično ni bil prisoten v domači pokrajini.

Per saperne di più
Ludvik Vrečič spada med t. i. prekmursko likovno četverico, ki jo poleg njega kot najstarejšega v generaciji prekmurskih akademskih ustvarjalcev sestavljata še slikarja Karel Jakob (1908-1981) in Lajči Pandur (1913-1973) ter kipar Franc Kühar (1916-1945). Prav Vrečič je bil kot edini izmed četverice večino časa fizično odmaknjen od rodne domovine, saj je precej časa preživel v Budimpešti, poleg tega je veliko potoval, toda vedno znova se je rad vračal v rodne Skakovce, kjer je odkrival nešteto na videz nepomembnih, za ljubeče in občutljivo srce pa tako dragocenih stvari, ki jim je na svojih slikah vdihnil življenje umetnine. Prav v domačem okolju je namreč našel motive za svoja dela, tako za pokrajino kot portret, ki sta bila tudi sicer njegova poglavitna motiva v likovnem ustvarjanju.

Literatura:
Sagadin, V. (1966). Prekmurska likovna četverica – Ludvik Vrečič. V. F. Zadravec. Panonski zbornik (str. 256-261). Murska Sobota: Pomurska založba.
Sever, S. (2010). Ob 110. obletnici rojstva prvega prekmurskega akademskega slikarja Ludvika Vrečiča iz Skakovec. V: Ludvik Vrečič: 1900-1945. Prvi prekmurski akademski slikar. Cankova: Občina; Bodonci: Evangeličanska cerkvena občina, str. 3-5.Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam