skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  
Zagotavljanje vode za konje je bila na lipiškem posestvu v preteklosti ena ključnih nalog. Per saperne di più
"Ker površinskih voda na Krasu ni, so bili primorani uporabiti vse razpoložljjive načine za zbiranje in shranjevanje deževnice. Konje so napajali v sedmih 'kalih' - z ilovico in kamenjem zatesnjenih vrtačah, v katerih se je ob deževjih nabirala voda. Danes so ohranjeni še trije.

Pozimi so na površini kalov lomili led in ga kopičili v 'ledenicah' - globokih bozidanih senčnih kotanjah, kjer se je pod plastmi listja ohranil dolgo v poletje.

O pomenu vode na posestvu pričajo tudi številne lepo oblikovane 'štirne' - kamniti vodnjaki. Prav tako se napajajo z deževnico, v tem primeru zbrano s streh. Ta je tudi za ljudi na Krasu, ne le za konje, dolgo predstavljala edini vodni vir. V Lipici se nahaja nekaj najstarejših kraških štirn.

Na lipiškem posestvu se nahaja še ena posebnost povezana z vodo: vodni zbiralnik - tehnološka nadgradnja tradicionalnih kalov. Sestavlja ga utrjena vodozbirna ploščad, podzemni rezervoar in napajalno korito za konje s pipo. Sestavni del ambienta je tudi kal na dnu dolinice, obzidan s kamnitim zidom, v katerega se steka odvečna voda iz rezervoarja in okoliških površin." (LIPIKUM, str. 68-67)

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam