skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Legenda o Brinjevi gori

Domačini pravijo, če trikrat poromaš na Brinjevo goro, je toliko, kot če bi enkrat šel na Višarje. Zato so cerkev Matere Božje na Brinjevi gori nekoč imenovali kar Male Višarje. Seveda ne le zaradi težke dostopnosti, ampak predvsem zaradi sorodne legende o nastanku božje poti. Izročilo namreč pravi, da so pastirji na tem kraju našli Marijin kip v brinju. Ko so se ljudje pogovarjali, kakšno svetišče naj zgradijo, se je vnel prepir. Eni so bili za cerkev, drugi so menili, da je dovolj kapela, tretji, da bi kip postavili kar v bližnjo cerkev sv. Neže. Nenadoma se je med prepirljivci pojavil skrivnosten mož z grabljami v rokah, ki jim je naročil: "Nikar se ne prepirajte. Zidajte raje cerkev Mariji v čast, da bo pomočnica vam in vsem, ki se bodo zatekali pod njeno varstvo." V potrditev teh svojih besed je mož stopil k skali, udaril z ročajem grabelj po njej in ta se je vanjo globoko zasadil.

Per saperne di più

Kot pravijo podatki, je bila romarska cerkev  zgrajena leta 1769 na kraju, kjer naj bi pred tem stala kapela. Zaradi številnih romarjev so jo morali leta 1830 še enkrat povečati. Njena notranjost je sicer preprosto opremljena, vendar zelo domača zaradi fresk, ki jih je napravil škofjeloški slikar Matija Bradaška leta 1911.

Vir: Sebastjan Habicht.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Sebastjan Habicht

Data di pubblicazione

26.09.2019 12:04

Ultima modifica

26.09.2019 12:04

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam