Mappa  

Kralj Aleksander med nami

Julija 1909 je takrat še mlad srbski prestolonaslednik, kasneje pa jugoslovanski regent in kralj Aleksander I. Karađorđević prvič stopil na slovenska tla. V spremstvu svojega adjutanta je namreč prispel v Rogaško Slatino ter v tem mondenem zdravilišču in letovišču bolj kot ne inkognito preživel nekaj dni. Do njegovega naslednjega obiska slovenskih dežel je minilo kar enajst let, je pa zato le-ta potekal toliko bolj pompozno in svečano. Prvi mož kraljevine južnih Slovanov je v okviru turneje po slovenskih krajih junija 1920 obiskal tudi mesto ob Savinji, kjer so ga, podobno kot drugod, pričakali z velikim navdušenjem in vsemi častmi. Slednje so Celjani izkazali tudi ob drugih priložnostih, zlasti pa ob zadnjem slovesu od tragično preminulega kralja, oktobra 1934.

Per saperne di più
Ob stoti obletnici prvega Aleksandrovega obiska Slovenije so se v Muzeju novejše zgodovine Celje v sodelovanju z Ljudskim muzejem Rogaška Slatina odločili, da ta jubilej obeležijo z razstavo, ki bo osvežila spomin na pomembno zgodovinsko osebnost ter obenem ilustrirala odnos med Slovenci na eni ter kraljem Aleksandrom I. in Karađorđevići na drugi strani.
Razstava je bila v Muzeju novejše zgodovine Celje odprta od 4. junija do 6. septembra 2009.

Vir: Katalog Kralj Aleksander med nami, Muzej novejše zgodovine Celje, Celje 2009.

Fotogalleria

Posizione

Informazioni

Categorie

storia

Autore della collezione digitale

dr. Marija Počivavšek, dr. Tonček Kregar

Password

kralj Aleksander, Kraljevina SHS, KULTURNA ZGODOVINA, POLITIČNA ZGODOVINA

Data di pubblicazione

18.10.2012 00:00

Ultima modifica

21.01.2019 07:49

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam