skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Plesi s Kozjanskega niso nekaj posebnega v Sloveniji, vsebujejo pa določene elemente, ki drugod niso poznani. Plesali so jih na svatbah, vaških veselicah in slavjih ter med in po skupnem delu.

Per saperne di più
"Čindara" je kozjanska varianta plesa, ki ga drugod poznajo pod imenom "Kačo zvijat". Posebnost je tudi ples "Trojka", kjer pleše fant z dvema dekletoma, na plesišču pa se pojavi več trojk. "Šuštarski" ples se na Kozjanskem pleše z izbiranjem, "Pouštertanc" pa se odlikuje po lepi melodiji in ima posebnost, ki je znana samo na Kozjanskem.  V krogu je namreč par, ki ponovno izbere par.  Specifičen je tudi "Trikot", bolj igra, v katerem dva para tekmujeta za tri stole. Najpočasnejši izpade, na njegovo mesto pride drug.  Tako kot drugod v Sloveniji so tudi na Kozjanskem dekleta, ko so se na zabavi razživela, dostikrat zaplesala tudi sama med sabo, kar lahko vidimo še dandanes na večjih plesnih zabavah. 

Fotogalleria

Informazioni

Categorie

etnologia

Password

FOLKLORA, LJUDSKI PLESI, SLOVENSKI LJUDSKI PLESI

Data di pubblicazione

02.07.2015 15:21

Ultima modifica

24.12.2018 10:45

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam